Exprezident Havel a herečka Janžurová jsou čestnými občany

Bývalý prezident Václav Havel a česká herečka Iva Janžurová se stali čestnými občany Prahy 6. Ocenění dnes převzaly obě osobnosti veřejného života z rukou starostky Prahy 6 Marie Kousalíkové v Břevnovském klášteře v rámci slavnostního ceremoniálu.

Hlavní foto

Václav Havel, který se stále zotavuje z březnového zánětu dýchacích cest, se před širokou veřejností objevil po boku ženy Dagmar poprvé po dlouhé době. Trochu pohublý, ale odpočatý a evidentně v dobré náladě byl Václav Havel dnes v poledne, když si v Břevnovském klášteře přebíral titul čestného občana Prahy 6. Havel, který v Dělostřelecké ulici v Praze 6 bydlí již několik let, přišel v doprovodu své ženy Dagmar, která hýřila úsměvy a dohlížela na to, aby novináři jejího muže příliš nevyčerpali.

Přestože je život čtyřiasedmdesátiletého Václava Havla spjatý spíše s děním v centru Prahy, rozhodla se radnice Prahy 6 udělit mu čestné občanství kvůli jeho zásluhám a osobní statečnosti. Stejný titul si slavnostně v Břevnovském klášteře přebrala i herečka Iva Janžurová, která na slavnost přišla v doprovodu dcery a rozjařených vnuků.

O udělení čestného občanství exprezidentovi i slavné herečce rozhodli zastupitelé Prahy 6 na svém červnovém zasedání.

Čestná občanství udílí Praha 6 už od roku 2002 a za tu dobu ocenila čestným občanstvím dvacet osm osobností spjatých s Prahou 6. K tomu zastupitelé udělili i dvě Ceny Městské části Praha 6.