EXKLUZIVNĚ: Praha 6 spouští historicky první e-AUKCI pro své občany, hlásit se můžete ode dneška!

Praha, 11. 3. 2013 – UVNITŘ ČLÁNKU INFO K PŘIHLÁŠCE DO e-AUKCE. Městská část Praha 6 zahajuje pro své občany historicky první e-Aukci na dodávky elektrické energie a zemního plynu. Jako první pražská městská část nabídne prostřednictvím organizátora aukce eCENTRE možnost odebírat elektřinu a plyn za výhodné ceny. Přihláška, její zpracování i účast v e-Aukci je pro občany Prahy 6 zdarma. Lidé se mohou přihlašovat od  11. března 2013. E-Aukce se uskuteční 30. dubna 2013.

Hlavní foto

Sedm kroků k úsporám

„Městská část ve svých objektech jen vloni za elektřinu ušetřila díky aukci přes 1,3 milionu korun. Chceme dát tuto šanci i našim občanům, a proto přicházíme s touto nabídkou. Přihlásit se může kterákoliv domácnost. Městská část Praha 6 pro své občany zajišťuje příležitost přihlásit se do e-Aukce a snížit své náklady na elektrickou energii a zemní plyn. Za přihlášku, její zpracování i samotnou účast v e-Aukci nebudou lidé hradit žádné poplatky,“ řekl místostarosta Prahy 6 Petr Ayeboua.

Organizátor zajistí občanům po e-Aukci podpis smlouvy s vítězným dodavatelem a její předání. Ten na základě zplnomocnění od občanů (součást smlouvy s vítězným dodavatelem) zajistí výpověď u stávajícího dodavatele. Vítězný dodavatel poté zahajuje dodávku elektřiny; zemního plynu.

Městská část Praha 6 je počtem obyvatel čtvrtá nejlidnatější část v metropoli. Čím více domácností se do e-Aukce přihlásí, tím vyšší je pravděpodobnost dosažení nižší ceny. „Očekáváme, že zájem bude obrovský, do e-Aukce se totiž můžou hlásit opravdu všechny šestkové domácnosti, kterých je odhadem 44 tisíc. Zejména senioři mohou tímto způsobem výrazně snížit své náklady na energie a ušetřit,“ řekl Ayeboua.

Časový harmonogram:

11. 3. – 26. 3. 2013 odevzdávejte, prosím, své podklady na kontaktním místě (kopie stávající smlouvy na elektřinu/plyn včetně všech dodatků a  obchodních podmínek, kopie vyúčtování elektřiny/plynu - souhrnná fakturace + detailní rozpis vyúčtování)

do 5. 4. 2013 bude definitivně uzavřeno první kolo sběru dat podkladů od domácností

30. 4. 2013 uskuteční se 1. e-Aukce na dodavatele elektrické energie a zemního plynu

od 15. 5. 2013 budou na kontaktním místě připraveny k podpisu smlouvy s vítězným dodavatelem

Jak se do e-Aukce přihlásíte:

1. Ve Skleněném paláci – nám. Svobody 1, Praha 6 vždy každé pondělí a úterý od 10 do 18 hodin podepíšete smlouvu s organizátorem e-Aukce – společnosti eCENTRE a předáte potřebné podklady (kopie stávající smlouvy na elektřinu/plyn včetně všech dodatků a  obchodních podmínek, kopie vyúčtování elektřiny/plynu - souhrnná fakturace + detailní rozpis vyúčtování)

2. Organizátor sesbírá podklady od všech domácností

3. Organizátor sdruží poptávku do e-Aukční síně

4. Organizátor osloví široké portfolio dodavatelů a vyzve je k účasti v e-Aukci

5. V internetové aukci soutěží dodavatelé o nejnižší cenu

6. Organizátor služby porovná vaše dosavadní ceny s cenou vzešlou z e-Aukce

7. Je-li cena z e-Aukce nižší, než stávající cena, eCENTRE zajistí podpis smlouvy mezi vámi a vítězným dodavatelem. Je tam zajištěň 100% administrativní servis. 

U elektronických aukcí na elektřinu a plyn se uzavírá smlouva s budoucím dodavatelem na 2 roky. To je v dnešní době liberalizovaného trhu standardní doba u většiny dodavatelů při uzavírání smluv s fixní cenou.

V aukcích se soutěží veškeré soutěžitelné položky, které mohou být ovlivněny dodavatelem. Mimo aukci zůstává pouze distribuční část, která ovšem není stanovována jednotlivými dodavateli, ale Energetickým regulačním úřadem.

Městská část Praha 6 a e-Aukce

Městská část Praha 6 využívá systém internetových aukcí už třetím rokem. Byla vůbec první, kdo tuto službu spustil a začal využívat. V roce 2011 za ni také dostala cenu Nejlepší elektronická služba v kraji. Celkem na Praze 6 proběhlo již téměř 80 e-Aukcí.

"Jde o velmi dobrou a transparentní službu veřejnosti a pro městskou část to znamená výrazné snížení nákladů, protože ušetříme desítky procent z ceny," říká místostarosta Prahy 6 Petr Ayeboua, který má na starosti projekt Otevřená radnice.

První testovací e-Aukce proběhla v září 2010, první ostrá e-Aukce o měsíc později. V roce 2010 měla e-Aukce obrat 3 601 003 Kč, v roce 2011 šlo pak zatím o částku 1 456 509 Kč. Celkový obrat přesahoval částku 5 milionů korun.

Související články

Praha 6 od července přebírá od Magistrátu hlavního města Prahy agendu přestupků. Za tímto účelem vzniklo oddělení přestupků, které bude součástí odboru přestupkového řízení, a od 22. dubna bude nově v provozu v poliklinice Pod Marjánkou na Břevnově. Ve dnech 18. a 19. 4. se odbor přestupkového řízení stěhuje z původní adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 na polikliniku a v těchto dnech bude pro veřejnost uzavřen.

Celý článek16. 4. 2024