Evropská a Patočkova ulice pod větším dozorem

V reakci na včerejší tragickou nehodu na Evropské ulici, kdy autobus srazil a usmrtil chodkyni přecházející po přechodu a dokonce na zelenou, využil dnes starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa § 98 Zákona o hlavním městě Praze umožňující mu požádat policii o součinnost, která je poté povinna konat. Cílem je zabránit dalším tragickým nehodám na nejrizikovějších silnicích v Praze 6.
Hlavní foto


V praxi se tak dá očekávat zvýšený dozor ze strany státní i městské policie na ulicích Evropská, Patočkova a Jugoslávských partyzánů. Zároveň požádal starosta Ing. Jana Heroudka, ředitele odboru dopravy pražského magistrátu, aby mu za čtrnáct dní předložil návrh dopravních opatření, která lze okamžitě realizovat právě na Evropské a Patočkově ulici.

„Investovali jsme do nejrůznějších opatřeních zvyšující bezpečnost chodců na silnicích druhé a třetí třídy v Praze 6. Nyní čekáme, jaká opatření už konečně také udělá vlastník komunikací první třídy, tedy hlavní město. A tato opatření musí být uskutečnitelná hned. Nejsem připravený na další nekonečné a bezvýsledné debaty dopravních expertů o tom, zda je lepší to či ono. Uděláme proto cokoliv, aby to byl poslední zápis do této černé dopravní kroniky,“ zdůrazňuje starosta Chalupa.

Konkrétním opatřením, které budou reagovat na včerejší nehodu, bude eliminování provozu autobusů nejrůznějších společností u hotelu Diplomat kromě autobusů linkových. Průzkumem se zjistilo, že během 24 hodin využije možnost zastavit před hotelem 276 autobusových spojů. Nejedná se však pouze o linky spojující Prahu s Kladnem, ale často o autobusy soukromých společností.

„Magistrát zde musí instalovat přísnější dopravní značení a to následně budou policisté důsledněji kontrolovat. Nedopustíme, aby na Evropské tímto způsobem vznikalo autobusové nádraží,“ doplnit Chalupa.

To, že dopravní nehody s usmrcením jsou v Praze 6 problémem, dokazují statistiky. Za poslední měsíc došlo v Praze 6 ke dvěma nehodám s usmrcením (7 v roce 2005, 11 v roce 2006, z toho při 8 z nich zahynul chodec, v šesti případech se tak stalo právě na ulicích Evropská nebo Patočkova.)


§ 98 Zákona o hlavním městě Praze
Starosta městské části je oprávněn při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku městské části požádat o součinnost Policii České republiky nebo městskou policii hlavního města Prahy. Policie České republiky nebo městská policie hlavního města Prahy je povinna požadovanou spolupráci poskytnout, pokud jí v tom nebrání jiné zákony.



(fotografie převzata z www.mfdnes.cz, autor: D. Beran)

Související články