E15: Místostarosta Prahy 6 - "Nechali jsme ocenit každý byt a podle toho určili nájemné"

UVNITŘ ČLÁNKU VIDEO! Praha l Šestá městská část přistoupila k diferencovanému nájemnému, neurčuje ho ale pouze lukrativnost dané lokality jako v některých jiných obvodech. „Nechali jsme prostřednictvím znalce a podle příslušné vyhlášky ocenit každou bytovou jednotku zvlášť,“ říká místostarosta Štěpán Stupčuk.

Hlavní foto

VIDEO: PODÍVEJTE SE NA ROZHOVOR O NÁJEMNÉM TAKÉ V TV METROPOL - ZDE! - ZAČÁTEK NA ČASE VIDEA 20:30

* E15: Co dále sehrálo roli ve stanovení výše nájemného?

Vedle ocenění každé bytové jednotky jsme při stanovení konkrétní výše nájemného vycházeli z metodiky ministerstva financí, podle níž se obvyklý výnos z pronájmu pohybuje od tří do osmi procent. Praha 6 vzala nejspodnější, tedy tříprocentní, hranici. Momentálně jsme jediná městská část v hlavním městě, která má diferencované nájemné podle kvality daného bytu a jeho polohy.

KOMPLETNÍ ČLÁNEK KE STAŽENÍ ZDE!

* E15: Mohli jste místy nasadit nájemné až 149 korun za metr čtvereční, průměrná cena ale bude necelých 91 korun. Proč tak málo?

Sledujeme tím i sociální prevenci, aby nájemníci nezačali být závislí na dávkách. Jsem přesvědčen, že za snahu získat co nejvyšší výnos bychom zpětně doplatili právě na sociálních dávkách, takže konečný efekt by byl možná záporný. Věřím, že tento přístup nájemníci ocení.

* E15: Kolika bytů se to týká?

Máme zhruba 1600 bytových jednotek, z toho jde přes 900 do prodeje.

* E15: Z jakého důvodu Praha 6 dosud diferencované nájemné nestanovila?

To se musíte zeptat bývalých představitelů radnice, za posledních dvacet let tady skutečně podobný přístup nebyl uplatněn. Vracíme se do prvorepublikových zásad, kdy byla výše nájemného výsledkem dohody mezi pronajímatelem a nájemníkem.

* E15: Sdružení na ochranu nájemníků má stejný názor?

Představa ústředí tohoto sdružení odpovídá postupu městské části, minulý týden jsme vydali společné tiskové prohlášení. Poctivě ale přiznávám, že chceme vytvářet i určitou míru zisku, kterou prioritně investujeme do sociálního bydlení. A právě s ohledem na hospodárnost, ale i sociálně odpovědný přístup k nájemníkům jsme stanovili onu nejnižší tříprocentní míru ziskovosti.

Při stanovení konkrétní výše nájemného jsme vycházeli z metodiky ministerstva financí, podle níž se obvyklý výnos z pronájmu pohybuje od tří do osmi procent.

O autorovi| Pavel Otto