Důležité informace pro občany v souvislosti s otravami metanolem

MČ Praha 6 informuje o zákazu nabízení k prodeji, prodeje a jiných forem nabízení ke spotřebě lihovin s obsahem od 20 obj. % alkoholu. Protože byl i v Praze zaznamenán případ otravy methylalkoholem, považuje radnice šesté městské části za nutné varovat občany před požíváním alkoholických nápojů nejistého původu.

Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s narůstajícím počtem případů otrav metanolem z alkoholických nápojů vyhlásilo mimořádné opatření s účinností od 14. 9. 2012 od 19 hodin, a to:

Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se okamžitě až do odvolání zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu etanolu od 20 % objemových včetně tuzemáku a konzumního lihu, a to až do odvolání tohoto mimořádného opatření. Toto mimořádné opatření nahrazuje mimořádné opatření ze dne 12.9.2012, č.j. MZDR 32037/2012. Mimořádné opatření bude odvoláno vyhlášením v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání.

Původní, již neplatné opatření: Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů se zakazuje rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 obj. % procent alkoholu.

Závadný alkohol byl nalezen v lahvích, které měly tyto etikety: Lašský Tuzemák, Švestková vodka, Tuzemák, Vodka, Vodka Lunar, Hanácká vodka, Meruňka a Albánská borovička.

V souvislosti s narůstajícím počtem otrav metanolem z alkoholických nápojů zřídilo Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ v Brně informační linku, kde se veřejnost může dotázat na obecné informace týkající se vlivu metanolu na zdraví, velikosti škodlivých dávek, jak se jednoduše chránit, případně další informace, pokud budou v dané chvíli dostupné. Linka primárně neinformuje o činnosti kontrolních orgánů, které podávají informace samostatně. Linka bude pracovat až do zvládnutí případu.

http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/informacni-linka-v-souvislosti-s-otravami-metanolem  

Informační linka:

Stanovení obsahu metanolu v alkoholických nápojích

V souvislosti s výskytem alkoholických nápojů na tuzemském trhu s podezřelým obsahem nabízí Státní zdravotní ústav, Oddělení pro chemickou bezpečnost výrobků pro orgány státní správy (bez omezení) a nekomerční sféru (max. 3 vzorky od jednoho žadatel) zdarma stanovení obsahu metylalkoholu v alkoholických nápojích s obsahem cca 40 % obj. etylalkoholu.

Zájemci o tuto službu mohou doručit vzorky podezřelého alkoholu v původním obalu do laboratoře osobně. Pracovníci si odeberou z originálního balení vzorek o objemu cca 10 ml a obal vyfotografují. Zároveň vyplní ve spolupráci se žadatelem formulář. Pokud se rozhodnete pro osobní předání vzorků, informujte pracoviště předem nejlépe telefonicky příp. emailem kvůli bezproblémovému převzetí vzorků v pracovní dny mezi 8.00 a 15.00 hod.

Vzorky mohou být zaslány i poštou na níže uvedenou adresu. V tomto případě musí být zaslána originální lahev (s původními etiketami) s nejméně 20 ml zbývajícího originálního obsahu. Ke vzorku se musí připojit kompletně vyplněný formulář pro každý zasílaný vzorek. Podmínka pro provedení analýz zdarma je poskytnutí nezbytných informací požadovaných ve formuláři, zejména pro další šetření orgánů státní správy.

Výsledky stanovení pro nekomerční sféru budou do 3 pracovních dnů zaslány elektronickou cestou na vámi poskytnutou emailovou adresu, pro orgány státní správy bude vystaven na požádání zkušební protokol.

 

Adresa Státního zdravotního ústavu:

Oddělení pro chemickou bezpečnost výrobků

K rukám pí. Roučkové

Šrobárova 48, 100 42 Praha 10

(areál vedle Vinohradské nemocnice)

 

Informace podávají:

Ing. Karel Vrbík, tel. 267082554, email:

Ing. Petr Gajdoš, tel. 267082249(2347), email:

Mgr. Václav Ševčík, tel. 267082347, email:

 

Vzorky k rozborům přijímá:

pí Roučková, míst. č. 35, budova 11, tel. 267082584