Do datové schránky Prahy 6 chodí první zprávy

Radnice Prahy 6 používá od pátku 23. 10. 2009 datovou schránku, jejichž prostřednictvím komunikuje elektronicky se všemi, kteří ji mají také aktivní. Doručení dokumentu má stejnou právní váhu jako doručení do vlastních rukou.
Hlavní foto

”Ti, kdo mají zřízenou datovou schránku, mohou posílat a přijímat úřední dokumenty v elektronické podobě jako datovou zprávu. Jedná se o náhradu klasické listinné podoby,” vysvětluje starosta Tomáš Chalupa.

První podání na radnici Prahy 6 bylo učiněno hned první den fungování ve 14:09:41. Povinnost mít aktivní schránku byla přitom stanovena k datu 1. listopadu, tedy o týden později. Radnice Prahy 6 přijala k dnešnímu dni 101 elektronických zpráv a do datových schránek odeslala celkem 113 zpráv.

“Velký přínos zatím vidíme na podatelně úřadu při odesílání pošty, kdy se potřebná data natahují automaticky a nemusí se vypisovat ručně,“ hodnotí tajemnice radnice Lenka Pokorná. Přiznává také, že informatici radnice řešili problémy spojené s rozjezdem. „Datová schránka je napojena na spisovou službu a je kontrolována třikrát denně našimi pracovníky. Na úřadě používáme různé aplikace pro různé typy agendy a do všech jsme implantovali datové schránky.“

Pomocí datové schránky může uživatel komunikovat pouze s celým úřadem. Nejde tedy o e-mailovou schránku, kterou obsluhují jednotliví zaměstnanci úřadu. Pokud do schránky dorazí dokument, uživatel si může nastavit, aby mu přišlo upozornění na mobilní telefon nebo na e-mail. Za doručení dokumentu je považováno přihlášení se do datové schránky.

Datové schránky zřizuje a spravuje Ministerstvo vnitra, které je také správcem tohoto informačního systému. Od 1. listopadu jsou datové schránky povinné pro všechny právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku a orgány veřejné správy, tedy i města, úřady a další instituce.


Co to vlastně je datová schránka a k čemu slouží?
Datová schránka je elektronické úložiště, které je určeno k doručování orgány veřejné moci, provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci. Datové schránky zřizuje a spravuje Ministerstvo vnitra, které je také správcem informačního systému datových schránek.

Kdo má zřízenou datovou schránku?
Orgánům veřejné moci (sem patří i Městská část Praha 6), právnickým osobám zřízeným zákonem, právnickým osobám zapsaným v obchodním rejstříku, organizačním složkám zahraničních právnických osob zapsaným v obchodním rejstříku a insolvenčním správcům byly datové schránky zřízeny ze zákona. Ostatní mohou o zřízení datové schránky požádat Ministerstvo vnitra.