Divadelní plakáty Jana Schmida ve Skleňáku

Galerie Skleňák nyní patří výstavě divadelních plakátů Jana Schmida, zakladatele Studia Ypsilon, které je u veřejnosti též známo jako Ypsilonka. Pokochejte se pestrobarevnou výstavou, jež zároveň mapuje historii tohoto významného českého divadla.

Hlavní foto

Jan Schmid je dlouholetým obyvatelem Prahy 6, zakladatelem legendárního Studia Ypsilon, výtvarníkem a divadelníkem v jednom s nezaměnitelným rukopisem pramenícím z jeho osobitosti. Ypsilonské plakáty, které Jan Schmid vytváří podobným způsobem jako divadlo, tj. metodou improvizace a „řízené“ náhody, představují v kontextu českého plakátu svérázné unikum, odjakživa navádějící k otevřenosti, radosti a autenticitě života.

Slavné Studio Ypsilon vzniklo v roce 1963 v Liberci, od roku 1978 pak sídlí v Praze. „Právě díky osobitému stylu a tvůrčím metodám Jana Schmida získala Ypsilonka nezastupitelnou roli v historii českého divadla. Věřím tedy, že tato výstava u řady lidí vyvolá mnoho krásných vzpomínek,“ říká Eva Smutná, radní Prahy 6 se zaměřením na památkovou péči a výstavnictví.

Expozice s divadelními plakáty Jana Schmida bude ve Skleňáku k vidění do 12. července.

Související články

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek19. 9. 2023