Devět let funguje v Praze 6 Obvodní ředitelství MP

V současnosti bezpečnost obyvatel v Praze 6 chrání devadesát sedm strážníků městské policie, v blízké budoucnosti by se jejich řady měly ještě rozšířit.
Hlavní foto

Před léty přitom ředitelství začínalo podle ředitele Viktora Richtera pouze se čtyřiadvaceti lidmi rozdělenými do čtyř směn. A rozdílů by se podle něj našlo mnohem více.
„Od úplného začátku městské policie v roce 1992 se změnilo v rámci techniky skoro všechno od výstroje strážníků, přes výpočetní techniku, vozový park, ale i komunikační techniku, zázemí a pomůcky pro kvalitnější práci strážníka,“ poznamenal Richter.

Strážníci jsou vybaveni novými vysílačkami Motorola a nejnovějšími pistolemi ČZ 75 D-Compact, které patří ke světové špičce mezi zbraněmi. Samozřejmostí jsou v současnosti také videokamery a digitální fotoaparáty usnadňující dokumentaci přestupků nebo jiných situací, které musí městští policisté ve službě řešit. „Od letošního roku v našem obvodu jezdí navíc služební vozidlo vybavené videotechnikou,“ dodala zástupkyně obvodního ředitele Michaela Roháčková.

Podle Roháčkové strážníkům nepřibyla pouze technika, ale i nové povinnosti jako je například měření rychlosti nebo pravomoc vykonat dechovou zkoušku u podezření na alkohol v krvi. Dříve také stačilo, aby byl strážník vyučen, dnes musí mít všichni nejméně maturitu.

Oproti začátkům je městská policie napojena na městský kamerový systém, který pomáhá například při odhalování trestné činnosti. S elektronickou čtečkou čipů mají v současnosti strážníci lehčí situaci i při kontrole nebo třeba identifikaci zaběhnutých psů. Svou pozornost strážníci z Prahy 6 zaměřují rovněž na provozování taxislužby, výherní automaty, prostituci a erotická vystoupení.

„Prioritou je pro nás stále i prevence kriminality formou přednášek v mateřských, základních a středních školách a obdobné informování seniorů,“ uvedl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. 

Své začátky datuje Městská policie hlavního města Prahy do roku 1992, i když první zájemci o službu strážníka se hlásili již o rok dříve. Ulice metropole hlídalo zpočátku 87 strážníků, v současnosti městská policie zaměstnává 2 198 lidí.

Zadrželi celostátně hledaného muže
Popíjení alkoholu na Náměstí Interbrigády se nevyplatilo 15. dubna muži, kterého hledala na území České republiky policie. „Strážníci využili svého oprávnění požadovat od občana prokázání se totožnosti a při následné lustraci se prokázalo, že patří mezi hledané osoby,“ sdělila zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková s tím, že hlídka u muže nalezla navíc nůž. Muže si nakonec převzali policisté k dalšímu vyšetřování.

Pobýval v Praze, i když nesměl
Muže, který měl zákaz pobytu na území metropole, zadrželi strážníci 8. dubna třicet minut po půlnoci. „Autohlídka projížděla křižovatkou Dejvická a V.P.Čkalova, když zahlédla muže, který vyhazoval z kontejnerů na zem odpadky. Při ověřování totožnosti strážníci zjistili, že má v hlavním městě zakázaný pobyt,“ uvedla zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková. Pro podezření z trestného činu maření úředního rozhodnutí si muže převzali policisté.

Související články