Dešťovka z podzemní nádrže v parku poslouží k zalévání

V břevnovském parku Královka probíhají stavební práce. Bagry hloubí jámu do svažitého terénu, kam bude zabudována akumulační nádrž na dešťovou vodu. Sloužit bude k zalévání zeleně.

Hlavní foto

„V Praze 6 postupně prověřujeme všechny způsoby, jak zadržovat vodu na vhodných místech, aby neodtékala bez užitku do kanálu. Svažitý terén parku Královka se na zadržování vody hodí,“ říká radní pro životní prostředí a klima Petr Palacký.

Projekt modrozelené infrastruktury vznikl ve spolupráci se stavební fakultou ČVUT. Podzemní retenční nádrž na dešťovou vodu bude mít objem 111 krychlových metrů, voda se z ní bude čerpat prostřednictvím nadzemního hydrantu. Systém čerpání vody je gravitačního charakteru, proto nebude nutné používat žádná elektrická čerpadla. „Zachycenou vodu budeme moci využívat pro závlahu stromů v Břevnově a okolí tak, abychom stromy nemuseli zavlažovat pitnou vodou,“ vysvětluje radní Palacký.

Královka není jediný projekt v Praze 6 týkající se modrozelené infrastruktury. Z hlediska morfologie terénu je vhodným místem pro zachytávání srážkové vody park Kotlářka. Zde se podařilo naprojektovat retenční jezírko, i z něj bude moci být voda využívána pro závlahy. „Retenční nádrž plánujeme i na Lotyšském náměstí, v rámci rekonstrukce přilehlé ulice, a prověřujeme i další lokality, aktuálně například Dědinu,“ doplňuje radní Palacký.

Realizace projektu, včetně lokálních přeložek dešťové kanalizace, vyjde na 6 milionů korun. Téměř celá akce je financována z dotace hlavního města Prahy. Práce na Královce si nevyžádají zásahy do vzrostlých stromů a potrvají do konce tohoto roku.