Den veteránů

Pietní akt ke Dni Veteránů proběhl v pátek 11.11. v 11 hodin u Památník československých vojáků, účastníků 2. sv. války na Vítězném nám.
Hlavní foto

Kromě zástupců Městské části Praha 6 v čele se starostou Tomášem Chalupou se ho zúčastnili i primátor hl.m. Prahy Pavel Bém, zástupci Armády ČR, Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu a váleční veteráni.

„Děkuji všem Čechům, Slovákům a příslušníkům mnoha národů, kteří se zúčastnili osvobozovacích bojů na východní i západní frontě, za to, že nasazovali své životy v boji za obnovu demokratického Československa a za svobodu nás všech“, vysvětlil svůj vztah ke Dni veteránů starosta Tomáš Chalupa a dodal: „V hluboké úctě se skláním před památkou těch, kteří v tomto velkém boji za záchranu lidskosti padli, byli popraveni či umučeni a kteří se dnešního výročí nedožili.“

11.11.1918 je dnem konce I. světové války, kdy byl oficiálně uzavřen světový mír. Za I. republiky byl tento svátek v Českých zemích slaven, protektorátem a válkou byl přerušen a po r. 1948 v zemích komunistické východní Evropy se pochopitelně výročí Den veteránů vůbec nezmiňuje. Nyní, až po vstupu České republiky do NATO, je opět Den veteránů – od. r. 1999 svátkem padlých obětí I. a II. světové války. V zemích západní Evropy je Den veteránů od r. 1918 oslavován nepřetržitě.