Další zastávky v Praze 6 mají nové přístřešky

Cestování v Praze 6 bude zase o něco příjemnější. Na vybraných zastávkách městské hromadné dopravy totiž pokračuje výměna zastaralých přístřešků za nové, modernější.

Hlavní foto

Postupné osazování zastávek novými přístřešky má na starosti městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP). Nové přístřešky zastávek MHD v celopražském designu splňují vyšší kvalitu a jsou odolnější vůči vlivům počasí. Vytipované přístřešky mají navíc proměnnou intenzitu podsvícení, která se přizpůsobuje okolnímu světlu. Do letošního března by takto mělo být u zastávek MHD v hlavním městě instalováno celkem 690 nových přístřešků.

„Nové přístřešky jsou designově i z hlediska funkčního využití přínosem. Věřím, že jako takové pozvednou veřejný prostor a cestujícím zpříjemní čekání na tramvaj nebo autobus,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš, radní Prahy 6 pro dopravu, a dodává: „Je škoda, že nově platná norma, kterou se projektování zastávek v současnosti řídí, zpřísnila omezení pro umístění doprovodného mobiliáře. Z toho důvodu tak u některých zastávek chybí lavičky a odpadkové koše, ačkoliv tam doposud byly. Věřím, že se tyto nedostatky podaří pořizovateli postupně také vyřešit.“

Harmonogram plánovaných výměn v rámci Prahy 6 najdete přehledně na interaktivní mapě v rámci šestkového geoportálu. O výměně rozhodl pražský magistrát poté, co ukončil smlouvu s předchozím koncesionářem. Podoba nových zastávek je výsledkem mezinárodní designerské soutěže, autorem vítězného návrhu je studio Olgoj Chorchoj.

Pro dotazy, připomínky či stížnosti ohledně instalace nových přístřešků zřídila společnost THMP e-mailovou adresu vymenazastavek@thmp.cz.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024