Další obecní domy jdou do rekonstrukce

Praha 6 připravuje v letošním roce další opravy obecních domů, na Hanspaulce vznikne policejní služebna.
Hlavní foto

Pokračovat se bude v opravách bloků domů v Rooseveltově ulici v Dejvicích, kde se začalo před rokem, rekonstrukce čeká dům v Hermelínské ulici na Hanspaulce a v přípravě jsou opravy domů v lokalitě Patočkova – Nad Kajetánkou.

Prázdný dům v Hermelínské ulici 1203/6 by se měl začít opravovat co nejdříve. Společnost Sneo, která opravy pro městskou část zajišťuje, čeká na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Proti výsledku výběrového řízení byla podána námitka. „Jakmile se to vyřeší, jsme připraveni zahájit opravy,“ uvedl ředitel společnosti Sneo Alois Novák.

Práce podle něj nepřesáhnou 20 milionů korun. Kromě opravy dvou bytových jednotek přibudou díky rekonstrukci dva další byty v podkroví. Opraví se i dvě ordinace lékařů. „Paní doktorka Zímová bude ordinovat během rekonstrukce. Nejprve v jedné, potom ve druhé ordinaci,“ vysvětluje Alois Novák. Druhou ordinaci plánuje městská část po rekonstrukci nabídnout k pronájmu, stejně jako opravené byty. V domě nově vznikne služebna městské policie a malé informační středisko městské části. Opravy by měly trvat zhruba čtyři měsíce.

V domech v Rooseveltově ulici městská část letos pokračuje opravou interiérů včetně modernizace vytápění připojením na plynové kotelny. „Jedná se o šest z dvanácti vchodů domů, dva jsou již hotové, zbytek přijde na řadu později,“ uvedl Novák. Vloni byla u všech dvanácti domů vyměněna okna a přistavily se výtahy. Náklady na letošní opravy jsou vyčísleny na 80 milionů korun. O dvacet milionů méně je pak vyčleněno na zahájení rekonstrukcí domů Patočkova – Nad Kajetánkou. 

Nájemníci opravovaných domů si mohou zvolit zástupce, který se může zúčastnit jednání komise při výběru zhotovitele oprav, může se účastnit kontrolních dnů a připomínkovat realizaci. Pokud budou mít nájemníci zájem, mohou po dobu oprav v bytech využít náhradní ubytování. „Po dobu nezbytně nutnou, tedy asi jeden měsíc, kdy se pracuje výhradně v interiéru, se mohou přestěhovat do volných obecních bytů,“ sdělil Alois Novák.

Jak již vloni schválila městská rada, nájemníci mají po dobu rekonstrukce slevu na nájemném. Ta se odvíjí od rozsahu a termínu prací. Využít mohou také obecní skladovací prostory. Radnice umožní uložit věci z vystěhovaného bytu do připravených prostor.

S opravami obecních domů Praha 6 pokračuje již několik let a opravila například domy v Zelené ulici, na Dejvické, Bělohorské, Eliášově nebo dům na Náměstí Svobody. Investice do oprav se již blíží celkové částce 500 milionů korun.

(podle čas. Šestka)

Související články

Praha 6 od července přebírá od Magistrátu hlavního města Prahy agendu přestupků. Za tímto účelem vzniklo oddělení přestupků, které bude součástí odboru přestupkového řízení, a od 22. dubna bude nově v provozu v poliklinice Pod Marjánkou na Břevnově. Ve dnech 18. a 19. 4. se odbor přestupkového řízení stěhuje z původní adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 na polikliniku a v těchto dnech bude pro veřejnost uzavřen.

Celý článek16. 4. 2024