Czech POINT se v Praze 6 ujal

Praha 6 je v žebříčku obcí a měst z celé republiky na 4. místě s nejvyšším počtem vydaných výpisů pomocí systému Czech POINT. Za pět měsíců zkušebního provozu bylo na radnici vydáno 950 výpisů.
Hlavní foto

Vyplývá to ze závěrečné zprávy pilotního provozu projektu Czech POINT. Zkušební provoz probíhal od března do srpna 2007 a zúčastnilo se ho celkem 37 měst a obcí.

Praha 6 se do systému Czech POINT zapojila v dubnu 2007. První ověřený výpis z katastru nemovitostí vydala 25. dubna 2007.

Od 1. ledna 2008 byl k dosavadním ověřeným výstupům z katastru nemovitostí, z obchodního rejstříku a živnostenského rejstříku zprovozněno také vydávání výpisů z Rejstříku trestů.

Se spuštěním Rejstříku trestů došlo sice k očekávanému nárůstu vydaných výpisů (během ledna bylo vydáno na radnici 587 výpisů!), přesto nejžádanější je stále výpis z katastru. V lednu tohoto roku tvořil počet výpisů z katastru 42% všech vydaných výpisů. Těsně za ním je právě Rejstříku trestů, který požadovalo 39% lidí. Nejméně žádaný je výpis z živnostenského rejstříků, který však poskytuje též Živnostenský odbor a to za 15 Kč za stránku.

Průměrná délka vyřízení jedné žádosti je cca 5 – 7 minut, pokud ovšem má občan k dispozici všechny nutné podklady. Pokud chybí z jeho strany základní údaje (především u katastru a obchodního rejstříku), pracovníci jsou nuceni vyhledávat příslušné informace v bezplatných registrech a tím se doba vydání výpisu individuálně i několikanásobně prodlouží. K tomuto časovému limitu je nutné také přidat čas pro zpětnou kontrolu pokladních dokladů, kontrolu hotovosti a poté odevzdávání do příjmové pokladny, kontrolu a archivaci žádostí o trestní rejstřík.

Video ZDE

Video 2 ZDE

Závěrečná zpráva Czech POINT