Cyklohlídky budou v parcích Prahy 6 radit i kontrolovat

Bruslaři, cyklisté, pejskaři i maminky s dětmi. Všechny láká teplé počasí ke sportování vycházkám do parků. Poradit s povinným vybavením, ale i na kontroly se chystají také strážníci z Prahy 6. Na Ladronku i do Šárky míří cyklohlídky.

Hlavní foto

„Návštěvníci parků by měli dodržovat provozní řád, ale také městské vyhlášky, které například určují, kde nesmí pobíhat volně psi nebo kde se mohou lidé pohybovat na kolech a bruslích,“ doporučuje starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Již od dubna chystáme v parku Ladronka kontroly. A to v době, kdy tam míří za příznivého počasí více lidí. Tedy ve všední dny v odpoledních hodinách a o víkendech po celý den,“ uvedla zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková s tím, že hlídky podobně fungovaly již v předchozích letech. Další velký park Šárka, který se nalézá na území městské části, má podle ní na starosti přímo strážník okrskář. „Pracuje zde už několik let a problematiku chráněné krajinné oblasti perfektně zná,“ podotkla Roháčková. I Šárku budou navíc křižovat speciální cyklohlídky.

Před jarními vyjížďkami by si měli lidé určitě své vybavení kola překontrolovat, v případě, že nebude v pořádku, jim může hrozit bloková pokuta. „Cyklisté se nejčastěji dopouštějí přestupku jízdy na kole po chodníku. Takovým počínáním ohrožují bezpečnost a zdraví chodců i svou vlastní. Dalším nešvarem je objíždění světelných křižovatek opět po chodnících,“ upozornila Roháčková a dodala: „Důležitá je i ohleduplnost. Chodci by měli být samozřejmě spíše u pravého kraje stezky pro chodce nebo cyklostezky a bicyklům či bruslařům by měli umožnit průjezd.

Aby nedocházelo ke zbytečným nehodám je důležité dbát i na výbavu s bezpečnostními prvky. U cyklistů jsou to barevné odrazky, reflexní prvky na oblečení či batohu a samozřejmě helma. „Bruslaři nemají určenou povinnou výbavu. Určitě ale doporučujeme helmu a chrániče na lokty a kolenal,“ poznamenala Roháčková.

Duben je tradičně vymezen bezpečnosti dopravě a silničním provozu.„Znalost dopravních předpisů je zvláště u dětí, které žijí v hlavním městě, stejně důležitá, jako znalost adresy, kde bydlí. Na ulicích se pohybují již od útlého věku a rodiče by měli dbát na to, aby věděly, kde mají přecházet, co znamenají zásadní dopravní značky a jak se mají chovat na kole i bruslích,“ poznamenal starosta Chalupa, do jehož kompetence bezpečnost v Praze 6 spadá.
 

Na lince 156

Strážníci dohlíželi na Vítání jara
Na bezproblémový průběh akcí Vítání jara a farmářské trhy na Vítězném náměstí dávali pozor 20. března městští policisté. Střežili již stavbu stánků a pódia. „V noci z pátku na sobotu dohlíželi v místě na veřejný pořádek, zvláště na ozvučovací techniku,“ uvedla zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková.

První ročník trhu, kde mohli lidé nakoupit vše od ovoce a zeleniny po vejce a uzeniny, se konal  pod záštitou pražského magistrátu a městské části Praha 6.

 

Zadržel zloděje
Zloděje, který se snažil vybrat 7. března peníze z ukradené kreditní karty, zadržel strážník Petr Smolka z Prahy 6. Městský policista mířil právě za svou rodinou na Moravu, když zahlédl na hlavním nádraží mladého muže v ováleném oblečení, jak se snaží marně vybrat peníze z bankomatu. „Strážník přihlížel a ve chvíli, kdy muži bankomat kartu nevydal, ho oslovil. Podezřelý však rychle něco schoval do kapsy,“ sdělila  zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková. Ukázalo se, že se snažil ukrýt další kartu znějící na ženské jméno. Poté podal strážníkovi i další doklady s totožným jménem. Zloděje si nakonec převzali přivolaní policisté.

Související články