ČVUT představilo Novou budovu v Dejvicích

Po osmnácti měsících stavebních prací se včera otevřela Nová budova Českého vysokého učení technického v Praze 6. Slavnostního otevření se zúčastnil také prezident Václav Klaus.

Hlavní foto

Nová budova ČVUT byla vystavěna na pozemku v dejvickém kampusu v návaznosti na budovy Fakulty stavební, Studentského domu a Národní technické knihovny. Umístění Nové budovy ČVUT volně navazuje na dostavbu areálu vysokých škol podle vítězného návrhu architektů Františka Čermáka a Gustava Paula z přelomu 50. a 60. let 20. století.

O podobě nejnovější budovy kampusu rozhodla architektonická soutěž, které se zúčastnilo 35 týmů. Odborná komise složená z uznávaných architektů se rozhodla pro návrh profesorky Aleny Šrámkové, který nakonec na Praze 6 ČVUT skutečně postavilo.

Budova je charakteristická svou transparentností – prosklené příčky umožňují průhledy do učeben, seminárních místností, ateliérů, ale i do pracoven vyučujících.

"Pro ČVUT je největší stavební investicí za posledních 35 let, pokud jde o budovy využívané pro vědu, výzkum a pedagogické účely," řekl rektor ČVUT Václav Havlíček.

Nová budova má být univerzálním prostorem jak pro provozní zázemí školy, tak pro výuku – velké posluchárny mají kapacitu 660 míst.

Fotogalerie na FB

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024