Chalupa se stal ministrem životního prostředí

Prezident Václav Klaus jmenoval včera na Pražském hradě Tomáše Chalupu ministrem životního prostředí.

Hlavní foto

Dosavadní starosta Prahy 6 nahradí v koaliční vládě Pavla Drobila, který rezignoval v prosinci kvůli údajné korupční kauze ve Státním fondu životního prostředí. Svému někdejšímu mluvčímu Klaus popřál mnoho úspěchů ve složité misi. Chalupa zdůraznil, že úřadu chce vrátit ztracenou důvěru veřejnosti.

"Ministerstvo životního prostředí je mimořádně významnou institucí, řeší spoustu kontroverzních témat," uvedl prezident. Dodal, že novému šéfovi úřadu přeje dostatečný nadhled a jasnost rozhodování. "Míru ošidnosti ministerstva životního prostředí ukazuje i to, že za osm let mého prezidentování jste desátý ministr životního prostředí," konstatoval prezident. Jde o nestabilní funkci, která vyvolává mnoho kontroverzí a sporů, řekl. Chalupovi podle něj pomůže jeho zkušenost z komunální politiky, šestou městskou část vedl osm let.

Chalupa, který už dříve oznámil, že rezignuje na starostenskou funkci, při slavnostním aktu zopakoval, že chce úřad vést "racionálně, bez dogmat a bez ideologií". "Chtěl bych, aby v této oblasti zněly různé názory včetně těch, které nejsou ani tolik módní, ani tolik mainstreamové, ale třeba o to hlubší," řekl.

(podle ČTK)

10 stop starosty Tomáše Chalupy na mapě Prahy 6

Dvanáct let práce věnoval Tomáš Chalupa Praze 6. Nejprve jako místostarosta, osm let byl jejím starostou. Třetí volební období jenom „nakousnul“.  Od 17. ledna je ministrem životního prostředí. Jaké jsou viditelné stopy Tomáše Chalupy v území, kde se narodil, kde žije celý svůj život, které považuje za svůj svět a kde jeho rodina žije už několik generací? Vybrali jsme deset stop, které stihl zanechat Tomáš Chalupa během své starostenské éry a které jsou rozhodně viditelné. Posuďte sami:

Připojení Dolního Sedlce k Praze 6
V roce 1990 se Sedlec stal v rámci dělení Prahy na 57 městských částí součástí Suchdola, v lednu 2005 se připojil k Praze 6. Městská část odpustila Suchdolu dluh z povodní.

Začátek stavby prodloužení metra A
Deset let intenzivních jednání vedlo k tomu, že hlavní město Praha souhlasilo se stavbou i vedením trasy a stavba začala. Praha 6 prosazovala vedení metra až na letiště.

Privatizace obecních domů
Tisíce obecních bytů bylo prodáno jejich nájemcům za ceny nižší než tržní. Možnost privatizovat byt mělo 65 procent občanů Prahy 6.

Opera v Divoké Šárce
Prahu 6 proslavilo operní představení v lese, na které jednou ročně míří tisíce lidí.

Výrazné investice do obecního majetku
Opravy všech základních škol, mateřských škol, tří divadel, revitalizace sídliště Dědina, revitalizace parků, „chodníkový program“ a dosud 110 opravených ulic.

Rekonstrukce radnice
Místo stavby nové budovy radnice plánované na Vítězném náměstí byla zrekonstruována původní budova.

Zkrášlení města
Praha 6 klade důraz na květinovou výzdobu na sloupech, znásobil se počet záhonů, obec přispívá lidem na květiny do oken. Zároveň pomocí unikátního programu Stop Graffiti má Praha 6 z velkých měst a městských částí jednoznačně nejmenší procento posprejovaných domů.

Investice do vzdělání
Městská část za jeho vedení začala z obecního rozpočtu přispívat základním a mateřským školám na výuku cizích jazyků, díky spolupráci s Letištěm Praha platí žákům náklady na dopravu spojené s výjezdem na jazykové kurzy.

Komunikace s občany
Setkání s občany, výstavy rozvojových projektů, veřejné prezentace plánovaných projektů, zveřejňování dat na internetu a facebooku, komunikace prostřednictvím SMS a MMS přispělo ke zlepšení informovanosti občanů.

Strážníci na přechodech
Přechody u základních škol hlídají ráno a odpoledne strážníci městské policie.

Videa

Jmenování nového ministra životního prostředí
Brífing nového ministra životního prostředí

UPOZORNĚNÍ:
Vzhledem ke skutečnosti, že starosta Městské části Praha 6 - Mgr. Tomáš Chalupa, byl dne 17. ledna 2011 jmenován do funkce ministra životního prostředí a předem se vyjádřil, že v návaznosti na tuto událost bude nezbytné vzdát se své funkce starosty Městské části Praha 6, bylo svoláno mimořádné jednání Rady městské části Praha 6 kvůli přerozdělení kompetencí starosty mezi ostatní členy Rady a shodu na zástupci starosty, který bude zastupovat starostu ve výkonu kompetencí starosty v době po jeho odstoupení do zvolení starosty nového.

Rada Městské části Praha 6 usnesením č. 128/11 ze dne 17.1.2011 souhlasila s pověřením Bc. Jana Záruby, zástupce starosty, k provádění úkonů souvisejících se zastupováním starosty Městské části Praha 6, v rozsahu gesce a pravomocí starosty s tím, že k provádění právních úkonů souvisejících se zastupováním starosty Městské části Praha 6, vyžadujících písemnou formu ohledně uzavíraných smluv a ostatních majetkoprávních úkonů, je nezbytná kontrasignace pana JUDr. Štěpána Stupčuka, zástupce starosty Městské části Praha 6; přičemž kontrasignatář může ve výjimečných případech za sebe písemně pověřit jiného zástupce starosty.