Čestnými občany Prahy 6 se in memoriam stali Pavel Bobek, Viktor Felber a Jiří Hermann

V průběhu slavnostního setkání byla udělena také Cena městské části Praha 6 zpěváku a skladateli Michalu Hrůzovi za osobní statečnost, kterou prokázal, když se letos v dubnu postavil agresorovi.

Hlavní foto Zleva: předávající ředitel NTK Martin Svoboda, senátor Jiří Růžička, skladatel a zpěvák Jiří Suchý, starosta Prahy 6 Jakub Stárek, přebírající Klára Bobková - dcera, Jiří Hermann - syn, vnuk Martin Zpěvák, Michal Hrůza.

Čestná občanství uděluje městská část každoročně 4. září. To je den, kdy prezident Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1920 podepsal zákon č. 114, kterým se hlavní katastrální území dnešní městské části Praha 6 stala součástí hlavního města.

Čestná občanství Prahy 6

Ing. arch. Pavel Bobek, in memoriam - oblíbený český zpěvák a architekt oceněn za významný přínos v oblasti kultury
Prof. Ing. Dr. Viktor Felber, in memoriam - vysokoškolský učitel a příslušník domácího protinacistického odboje oceněn za boj proti nacismu a přínos v oblasti vysokoškolského vzdělávání

Mgr. Jiří Hermann, in memoriam - první porevoluční starosta městské části Prahy 6 oceněn za položení základů demokratického fungování úřadu po pádu komunismu

Čestná občanství se jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony udělují již od roku 2002.

Na popud starosty Jakuba Stárka byla letos zavedena nová tradice. Čestné občany uvádějí osobnosti z řad čestných občanů Prahy 6. V letošním roce jimi byli Jiří Suchý, Martin Svoboda a Jiří Růžička.

Cenu městské části Praha 6 obdržel zpěvák a skladatel Michal Hrůza za jeho postoj a odvahu, s níž se letos v dubnu postavil agresorovi, který v Praze 6 zaútočil na sedm obětí, dokonce i na dětském hřišti, kde bezdůvodně udeřil pěstí do obličeje pět žen a dvě děti. Michal Hrůza neváhal a agresora zpacifikoval. Rozhodl se tak i přesto, že před pár lety ho podobný zásah a ochrana slabšího, stála velké zdravotní komplikace.

Fotogalerii ze slavnostního ceremoniálu si prohlédněte ZDE