Čertí rojení na Šestce pod taktovkou mistra Karla Franty

UVNITŘ ČLÁNKU FOTOGALERIE: Úderem páté hodiny odpoledne se to ve středu 5. prosince před Skleněným palácem čerty jen hemžilo. Na místě dokonce hořel i oheň na připraveném grilu. Peklu, které k Mikuláši uspořádala Praha 6 osobně vévodil světoznámý český malíř a ilustrátor čertů Karel Franta.

Hlavní foto

Ten společně se starostkou Prahy 6 Marií Kousalíkovou zahájil vernisáž výstavy desítek svých děl ve Skleněném paláci.

„Karel Franta žije už desítky let na Hanspaulce. Patří k jednomu z klenotů této čtvrti, tak jako jeho obrázky, ilustrace a vtipné komiksy přinášející radost a zábavu mnoha jeho příznivcům a doufám, že i vám tady ve Skleněném paláci,“ řekla starostka.

„Jsem moc rád, že na výstavě můžu být s vámi a moc za ni děkuju,“ pozdravil všechny Karel Franta.

A pak už přišel na řadu Mikuláš, který všem dětem za básničku, písničku nebo pozdrav rozdával malé dárky. Zájem byl obrovský, děti mu totiž vydržely zpívat a recitovat téměř dvě hodiny.

A co čerti? Ti nemohli chybět.  V převaze byli ale naštěstí ti malovaní panem Frantou, když mezi dětmi zařinčely řetězy nebo probleskly čertí rohy, hned je Mikuláš zahnal.

Výstava Karla Franty v Galerii chodník ve Skleněném paláci potrvá až do 20. ledna 2013. K jeho nejznámějším dílům patří seriály v dětských časopisech Ohníček a Čtyřlístek. S jeho obrázky se prakticky setkávají děti celého světa. Karel Franta těžil při vymýšlení příběhů jen a výhradně z vlastní fantazie. Je tvůrcem loutkových a kreslených filmů, dále poštovních známek, ilustrátorem učebnic a více než sta dětských knížek.