Bude na "kulaťáku" klid?

Dostavba silničního okruhu na severozápadě Prahy, budoucí podoba Vítězného náměstí nebo trasa metra do Ruzyně zajímaly nejvíce lidi z Prahy 6 a okolí, kteří se včera přišli podívat na prezentaci konceptu nového územního plánu.

Hlavní foto

Ta se uskutečnila i dnes. V čítárně Národní technické knihovny v Dejvicích bylo po celý včerejšek hodně živo. Kolem dvou stovek lidí přišlo vyjádřit svůj názor na koncept nového územního plánu.

„Velkou část lidí zajímá, kdy už se bude stavět okruh Suchdolem, chtějí, aby to bylo co nejrychleji, protože to uleví dopravě v jejich okolí,“ popsala jeden z nejčastějších dotazů zástupkyně vedoucího odboru územního rozvoje úřadu Prahy 6 Jana Jelínková, která na otázky celý den odpovídala.

Suchdolský okruh si obyvatelé Prahy 6 většinou v územním plánu přejí, zatímco tunelový komplex Blanka a navazující silnice některým z nich vadí. „Dávám podnět proti stavbě velké křižovatky u Kolejní ulice, doprava by měla vést dál od centra i od Vítězného náměstí,“ popsal své námitky proti návrhu nového územního plánu člen družstva vlastníků domu v Šárecké ulici, který nechtěl zveřejnit své jméno.

Osud Vítězného náměstí zajímal i další příchozí. Řada z nich si přála zklidnění oblasti, se kterým však magistrát v návrhu nového územního plánu příliš nepočítá. Některé z lidí proto potěšila aktivita Prahy 6, která se kvůli budoucí podobě náměstí chce obrátit na magistrát.

„Město nedoceňuje význam tohoto prostoru, který je navržen jako dopravní křižovatka. Praha 6 se domnívá, že oblast kolem Vítězného náměstí by do budoucna měla být spíše veřejným prostranstvím,“ vysvětlil záměr šesté městské části vedoucí odboru územního rozvoje úřadu Prahy 6 Bohumil Beránek.

Někteří obyvatelé šesté městské části se zajímali také o to, zda poblíž jejich domovů povede prodloužení trasy metra. Magistrát však v novém plánu počítá automaticky jen s trasou do Motola, na prodloužení do Ruzyně je vyčleněna pouze územní rezerva. Město chce totiž na letiště vystavět tramvajovou trať. To se radnici Prahy 6 nelíbí a hodlá se na magistrát obrátit s další připomínkou.

„V územním plánu by podle připomínek Prahy 6 měla být i prodloužená trasa metra z Vítězného náměstí na letiště,“ potvrdil Beránek. Obyvatelé Prahy 6 se mají možnost dozvědět podrobnosti o návrhu nového územního plánu a diskutovat se zástupci úřadu v knihovně ještě dnes až do 18 hodin. Vlastní podněty k němu ovšem mohou doručit přímo magistrátu až do 9. prosince.


(podle MF Dnes, autor: P. Kupec)

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024