Bezpečnost Evropské unie a ČR v multipolárním světě

V pátek 20. listopadu 2009 se v Národní technické knihovně ČR uskutečnila 5. pražská bezpečnostní konference „Bezpečnost Evropské unie a České republiky v multipolárním světě na začátku druhé dekády 21. století“.
Hlavní foto

Hlavním organizátorem bylo Středisko bezpečnostní politiky Centra pro sociální a ekonomické strategie FSV UK Praha, které konferenci pořádalo ve spolupráci s velvyslanectvím Švédska v ČR a Zastoupením Evropské komise v ČR.

Generálním partnerem konference se stala Městská část Praha 6, jejíž starosta Mgr. Tomáš Chalupa převzal nad konferencí osobní záštitu. Hlavními partnery konference byly společnosti ČEZ, a.s., RWE Transgas, a.s., Saab Czech s.r.o. a ČEPS, a.s.

Konference, která se konala v rámci předsednictví Švédska v Radě EU, se zabývala procesem utváření multipolárního světa a vzájemnými vztahy jeho hlavních aktérů – EU, Spojených států amerických, Číny, Ruska, Indie a dalších regionálních mocností.

Součástí konference byla i panelová diskuse k zajišťování energetické bezpečnosti EU v multipolárním světě a blok vystoupení předních českých expertů k zajišťování vodní, kybernetické a biologické bezpečnosti.

Hlavní vystoupení na konferenci „Bezpečnost Evropské unie a České republiky v multipolárním světě na začátku druhé dekády 21. století“ přednesl Štefan Füle, ministr pro evropské záležitosti. Švédský pohled na vývoj multipolárního světa prezentovala Gunilla Herolf z prestižního Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI). Dalšími vystupujícími na konferenci byli mj. Libor Rouček, místopředseda Evropského parlamentu, Christian Cleutinx, ředitel Euratom Supply Agency, který promluvil o jednotné energetické politice a strategii EU, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a také starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Přepis jeho vystoupení ZDE 

Fotogalerie z konference

Další článek: Analytici varují před bohatou Evropou bez vlivu 

Související články