Autobusové pruhy na Evropské

Autobusy městské hromadné dopravy nabírají na Evropské ulici během dopravních špiček citelná zpoždění. V plynulejším průjezdu jim mnohdy brání řidiči osobních automobilů, kteří vjíždějí na autobusům vyhrazené jízdní pruhy.

Hlavní foto

Vlivem stavebních prací čelí Evropská ulice větší dopravní zátěži. Vedle stávajícího autobusového pruhu ve směru do centra (na úrovni Divoké Šárky) vznikl v souvislosti s aktuální dopravní situací vyhrazený jízdní pruh pro autobusy také v opačném směru, tedy z centra města (z Veleslavína k Divoké Šárce). Osobní vozidla nyní mají místo dvou pruhů v každém směru k dispozici pouze jeden pruh. 

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří pro cestování po Evropské ulici využívají městskou hromadnou dopravu. Ta zde jezdí v častých intervalech. Zároveň ale vnímám stížnosti od cestujících na zpožďování spojů z důvodu, že řidiči automobilů nedodržují vyznačené autobusové jízdní pruhy. Proto bych chtěl touto cestou požádat řidiče automobilů, aby dodržovali dopravní značení a nejezdili v pruzích vyhrazených pro autobusy,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš, radní Prahy 6 pro dopravu.

K omezení automobilové dopravy na Evropské došlo z důvodu rozšíření výstavby nové tramvajové tratě z Divoké Šárky na Dědinu. Stavební práce na Evropské potrvají až do letošního podzimu.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024