AKVS: PRAHA6.CZ JSOU NEJLEPŠÍ INTERNETOVÉ STRÁNKY, BEZBARIEROVA6.CZ MÁ NOMINACI

Praha, 28. 2. 2013 – Internetové stránky městské části Praha 6 vyhodnotil tým na základě mezinárodně uznávané metodiky Rutgers University jako nejlepší webovou prezentaci z webů všech 22 pražských městských částí. A ještě jedno prvenství - Národní rada osob se zdravotním postižením nominovala stránky www.bezbarierova6.cz na cenu MOSTY 2012.

Hlavní foto

Dnes zveřejněné výsledky studie odhalily ještě jedno prvenství – Praha 6 vyhrála a je nejlepší také v oblasti komunikace úřadu s občany právě prostřednictvím svých webových stránek.

Webové stránky se hodnotí podle pěti hlavních kritérií: zabezpečení, přístupnost, obsah, služby a participaci občanů. Rozsáhlý dotazník, rozdělený na pět základních oblastí, zahrnuje celkem 103 hodnocených kritérií. Toto hodnocení je nejpropracovanějším nástrojem v oblasti měření elektronické správy. 

„Kromě celkově nejvyššího skóre získal portál Prahy 6 prvenství rovněž v oblasti participace občanů. Již v předchozím hodnocení byl web Prahy 6 výjimečný svou snahou vtáhnout návštěvníka stránek do aktivního spoluutváření obsahu. Na příkladu Prahy 6 je vidět, že tajemství úspěchu není v nákladné jednorázové investici, ale každodenních inovacích a vytrvalém přidávání nových prvků,“ uvedl Alan Shark, ředitel Public Technology Institute při Rudgers University v Newarku a spoluautor hodnotící metodiky.

„Ocenění si velmi vážíme. Znovu se potvrzuje, že Praha 6 má na svém webu unikátní služby, za které už v minulosti dostala řadu ocenění a byla průkopníkem. Už letos chystáme zcela novou grafickou i obsahovou podobu internetových stránek. Budu graficky „čistější“ a přehledněji uspořádané. Chystáme i několik překvapení. Přesný termín spuštění stránek včas oznámíme,“ řekl Adam Halmoši, mluvčí Prahy 6.

Participace občanů

Oblast participace občnanů hodnotí propojení úřadu s občany. Kromě zlepšení a zrychlení servisu v případech, kdy občan je klientem úřadu nabízejí ICT technologie i zesílenou komunikaci s občany o věcech veřejných a větší zapojení lidí do rozhodování města. Otázkové okruhy se zabývají přístupem občanů k relevantním informacím, možnostmi občanů aktivně se zapojit do rozhodování města a stupeň aktivity města směrem k využití webových stránek při komunikaci s občany. Hodnotí se mimojiné možnost vyjádřit názor na on-line diskusním fóru či prostřednictvím on-line ankety, možnost adresovat svůj názor přímo vybranému politikovi či možnost využít formuláře pro stížnosti.

Kompletní informace o metodice REGSI jsou k dispozici na stránkách E-Governance Institute při Rutgers University v Newarku.

Metodika hodnocení vychází z pěti kritérií: zabezpečení, přístupnost, obsah, služby a participaci občanů. Rozsáhlý dotazník, rozdělený na pět základních oblastí, zahrnuje celkem 103 hodnocených kritérií. Toto hodnocení je nejpropracovanějším nástrojem v oblasti měření elektronické správy.

Otázkové okruhy byly přizpůsobeny a upraveny pro podmínky České republiky. Hodnocení spočívá ve 103 kritériích, pokrývajících pět základních oblastí. Každá z pěti hodnocených oblastí se skládá z 18 až 24 kritérií, které nabízejí 2 až 4 možnosti odpovědí. Z důvodu přesnějšího vyhodnocení bylo doplněno 28 dalších kritérií, hodnotících specifické požadavky na webové stránky v rámci České republiky.

A ještě jedno prvenství - Národní rada osob se zdravotním postižením nominovala stránky www.bezbarierova6.cz na cenu MOSTY. Praha 6 je tak jedinou pražskou městskou částí, která nominace získala. Více info k bezbarierova6.cz na http://www.praha6.cz/aktuality/media-praha-6-vytvorila-mapu-bezbarierovosti-2013-02-11.html?&String=

Info o ceně MOSTY 2012 - zde: http://www.nrzp.cz/projekty/cena-mosty.html