Akademik se dočká pomníku

Radní souhlasili s vyhlášením výtvarné veřejné dvoukolové soutěže na "Pomník profesora Otto Wichterle" na Heyrovského náměstí v Praze 6.

Soutěžní návrhy musí být dodány na radnici do 31. května 2004 do 12 hod. Druhé kolo bude pak vyhlášeno nejpozději do konce července letošního roku. Základní kámen na pomník, jehož cena by neměla přesáhnout 1,25 mil. Kč, byl slavnostně poklepán vloni v říjnu před Ústavem makromolekulární chemie v Praze 6. „Je pro nás velkou ctí, že památníkem můžeme alespoň symbolicky připomenout loňské nedožité 90. narozeniny světově proslulého českého chemika a prvního ředitele Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd, který s Prahou 6 spojil celý svůj život. I proto mu před dvěma lety zastupitelé udělili in memoriam titul Čestný občan Prahy 6“, vysvětlil starosta Tomáš Chalupa. Český chemik Otto Wichterle (1913 – 1998) pocházel z rodiny známého podnikatele. Prostějovská firma Wichterle – Kovařík patřila k největším výrobcům zemědělských strojů v ČSR. Právě Wichterle během války vynalezl technologický postup na výrobu punčoch z našeho prvního umělého vlákna – silonu. Po válce se vrátil na akademickou půdu a přednášel na VŠCHT v Dejvicích. Dosáhl celé řady vědeckých úspěchů, zmiňme však alespoň jeho přínos světového významu – vynálezu hydrogelu umožňujícího výrobu kontaktních oček. Je až neuvěřitelné, že postup výroby kontaktních čoček užívaný dnes milióny lidí na celém světě vyvinul Wichterle za pomoci své ženy v garáži na vlastoručně zhotoveném zařízení z dětské stavebnice Merkur.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024