Adéla dorazila na Veleslavín na rande s Tondou

Razicí štít Adéla se dnes prokousal do budoucí stanice pražského metra Veleslavín a v otevřené stavební jámě se přímo setkal se svým kolegou Tondou.

Razící štít Tonda na stejné místo zavítal už na začátku prosince. "Jsem velmi ráda, že ražba na trase V. A. pokračuje rychleji, než se původně předpokládalo. Pro občany Prahy 6 to totiž znamená, že se snad dříve dočkají konce všech úskalí, která jim výstavba metra přináší," říká starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková.

Oba štíty urazily 1062 metrů dlouhou cestu z Petřin shodně zhruba za dva měsíce. K vidění bylo na rozdíl od předchozích prorážek exkluzivně také protažení razicího štítu stanicí. Tonda se totiž s Adélou příliš nezdržoval a vyrazil dál směrem ke stavební jámě na Evropské. 

Dva rekordmani

Během posledních ražeb Adély se týmy Metrostavu předháněly v rekordech jako na atletickém mítinku. Uprostřed prosince ohlásila noční směna půldenní rekord 18 metrů a následně došlo k vyrovnání dosavadního celodenního maxima 33 metrů. Den poté přišla rekordní ražba: 36 metrů za 24 hodin. Průměrná rychlost tedy dosáhla téměř 1,5 metru za hodinu. Tak rychlý postup příjemně překvapil dokonce i společnost Herrenknecht, německého výrobce obou štítů.

Informace o postupu prací při výstavbě metra V. A. naleznete v sekci "Ze stavebního deníku" na této stránce: http://www.praha6.cz/stavebni_denik/