Kácení lip v ulici Jugoslávských partyzánů

Ze zdravotních a bezpečnostních důvodů bude Technická správa komunikací do konce března kácet šest vzrostlých lip v aleji Jugoslávských partyzánů. Stromy nahradí ještě v tomto roce platany, které se lépe adaptují na městské klima.

Lipové stromořadí ve středu ulice Jugoslávských partyzánů doprovázející tramvajovou trať bylo založeno v 50. letech minulého století. Tato ulice je jednou z nejfrekventovanějších ulic Prahy 6, stromy zde plní řadu důležitých a nezastupitelných funkcí. Zároveň se však i vzhledem k podmínkám stanovišť stav lip stále zhoršuje. Stromy má ve správě Technická správa komunikací, která chce postupně obnovit ty stromy, které je nezbytné z bezpečnostních a zdravotních důvodů pokácet.

Šest lip na různých místech ulice roste přibližně 1,5 m od komunikace a cca 2,5–3 m od tramvajového tělesa. Vzhledem k blízkosti dopravních tepen byly v minulosti stromům odřezávány větve zasahující do průjezdné trasy, většina dřevin byla také snížena; mají tak deformované koruny. Všechny stromy mají suché terminály a jsou napadeny dřevokaznou houbou, která způsobuje odumírání kůry, ucpávání vodivého pletiva bílou hnilobou, v jejímž důsledku jsou větve křehčí a náchylné k lámání. Stromy také mají nezacelené a vyhnívající dutiny. Funkce těchto stromů jsou proto významně omezeny a jejich stav již bohužel nelze zlepšit pěstebními opatřeními.

Přestože je tramvajové těleso zatravněno, půda má omezenou schopnost vsaku srážkové vody, je výrazně zhutněna a také vzhledem k celkové konfiguraci terénu je udržitelnost lip v této lokalitě značně problematická. Součástí náhradní výsadby proto bude i změna druhu stromu – místo každé lípy bude vysazen platan javorolistý. Jde o strom s velkou korunou, která bude nasazena nad vedením tramvajové trati. Zároveň dojde k zásadní úpravě a zlepšení stanovištních podmínek v zeleném pásu, kdy bude terén upraven pro zachytávání dešťové vody.

Nové stromy budou po předchozích terénních úpravách stanoviště vysazeny do konce roku 2023.