Požadavky na přístavby výtahových šachet bytových domů

Rada městské části Praha 6 schválila dne 16. 7. 2019 materiál "Požadavky na přístavby výtahových šachet bytových domů sídliště Petřiny". 

 

POŽADAVKY NA PŘÍSTAVBY VÝTAHOVÝCH ŠACHET BYTOVÝCH DOMŮ

SÍDLIŠTĚ PETŘINY

Petřiny jako sídliště vznikly na ostrohu mezi Hvězdou a Břevnovem v letech 1958 – 1969, dle projektu architektů Vojtěcha Mixy a Evžena Bendy.

Hlavní osa ulice Na Petřinách vznikla již v roce 1930 na základě regulačního plánu SRK. K Petřinám patří též sídliště Na Větrníku, které pochází již z 50. let.

Panelové sekce sídliště (první etapy ještě z cihelných panelů) v podlažnosti 4. NP -  7. NP podléhaly dobovým předpisům – tzn. sekce do 4. NP byly bez výtahu, do 7. NP s jedním výtahem.

Požadavek doplňovat výtahy, a tím i výtahové šachty na sekce zvenku (v použitých typech panelových sekcí na sídlišti Petřiny není vnitřní prostor vhodný pro vnitřní instalaci výtahové šachty), který vznikl v posledním desetiletí, lze akceptovat za předpokladu splnění těchto podmínek:

  1. Z urbanistického hlediska je vhodnější přístavba z vnitroblokové strany před uliční, toto je však dáno orientací sekce a tím i umístění schodiště. V žádném případě však přístavba výtahové šachty nesmí zasáhnout do komunikací veřejného prostoru města.
  2. Z majetkoprávního hlediska musí žadatel o přístavbu výtahové šachty mít zajištěno získání potřebné (atakované) části pozemku (většinou v majetku obce) nebo pozemků souvisejících s domem, zahrnující i neobytnou část k realizaci výtahové šachty (majetkové řešení musí být provedeno do vydání povolení stavby).
  3. Přístavba výtahové šachty musí mít strojovnu v suterénu objektu případně zvolený hydraulický či jiný systém, strojovnu výtahu (v původním smyslu) nepotřebující.
  4. Konstrukční a materiálové řešení musí být jednotné minimálně pro celou řadu domů, lépe pro celý „blok“ tvořený skupinou bloků domů.
  5. Požadujeme vylehčené řešení kovové zasklené konstrukce výtahových šachet. Požadujeme řešit jako celek pro celou jednotnou skupinu (i když půjde následně o jednotlivé realizace přístaveb výtahových šachet).
  6. Vlastní řešení výtahové šachty nesmí omezit nástupní prostory do objektu ani jiné důležité provozní vazby (vč. nástupních ploch pro požární zásah či kolize se sítěmi infrastruktury sídliště).
  7. Umístění výtahových šachet by nemělo bránit pohledové orientaci pro vstup k domu z hlavní strany přístupu.
  8. Doporučujeme komponovat umístění výtahové šachty spolu se zvýrazněním vstupního portálu.