Obecné zásady a požadavky pro budování veřejných sítí elektronických komunikací

Rada městské části Praha 6 schválila dne 29. 11. 2021 aktualizované znění "Obecné zásady a požadavky pro budování veřejných sítí elektronických komunikací (SEK) a dalších liniových staveb ve veřejném prostoru na území MČ Prahy 6". 

 

OBECNÉ ZÁSADY A POŽADAVKY PRO BUDOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SÍTÍ ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ (SEK)

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 6 

V současné době existuje velké množství poskytovatelů služeb elektronických komunikací (dále jen „poskytovatelé“), kteří přicházejí se záměry vybudovat kdekoli na území Hlavního města Prahy (dále jen HMP) veřejnou síť elektronických komunikací. Na pozemcích v majetku města si tak jednotliví poskytovatelé budují infrastrukturu sloužící k provozování jejich veřejně dostupných komunikačních služeb a to i často s negativním dopadem do veřejného prostoru a tedy i veřejného majetku. Zásahy do území takovéhoto rozsahu a četnosti jsou dlouhodobě neudržitelné a proto je nezbytné, aby městská část spolu s  HMP a jednotlivými poskytovateli našla všestranně přijatelné řešení, např. v podobě lepší vzájemné koordinace staveb či budování kabelovodů nebo kolektorů, tj. řešení, které bude problém řešit i do budoucna a bude umět reagovat i na vyvíjející se technologický rozvoj služeb elektronických komunikací.

Včasná a cílená koordinace budování veřejných sítí elektronických komunikací s dalšími záměry v území, např. při obnově kanalizačního, vodovodního či jiného vedení, při rekonstrukci veřejného osvětlení, apod., je nezbytná pro zvládnutí situace v současnosti, než bude navrženo a realizováno koncepční řešení, a to v ideálním případě pro celou městskou část či HMP.

S ohledem na skutečnost současné absence cílené koordinace souběhu záměrů staveb ve veřejném prostoru sestavila MČ Praha 6 následující zásady a požadavky pro budování sítí elektronických komunikací a liniových staveb na území MČ Praha 6.

Požadavky jsou směřovány vůči žadateli/investorovi:

1. Nesouhlasíme s vedením tras v zeleni či zelených pásech a v pěších komunikací parkových ploch, vyjma nezbytného křížení a v minimálním rozsahu i v odůvodněných případech.

2. Požadujeme obnovu stavbou dotčených chodníků v celé délce a šíři, včetně vyrovnání obrub a případně v novém materiálu odpovídajícímu významu místa.

3. Případné omezení dopravy požadujeme minimalizovat na nezbytně nutnou míru v co nejkratším možném čase.

4. Pokud to prostorové a technické možnosti umožní, požadujeme řešit provedení sítí v místech křížení komunikací „protlakem“, tj. bez narušení povrchu komunikace.

5. Požadujeme umístit vedení v co nejužší výkopové rýze se zřetelem na stávající stromovou alej a tak, aby nedošlo ke zhoršení stávajících podmínek nebo k úplnému znemožnění případného budoucího doplnění aleje s ohledem na opatření reagující zejména na očekávané klimatické změny.

6. Požadujeme doložení celkové věcné a časové koordinace (tzv. koordinace souběhu) vstupů všech vlastníků/správců sítí (liniových staveb a SEK) tak, aby výkopové práce nebyly prováděny po krátké době opakovaně a tím nedocházelo k omezování průchodnosti veřejným prostorem a k opětovnému narušování povrchů. Koordinace poskytovatelů SEK bude probíhat / bude umožněna prostřednictvím „koordinačního formuláře“ na webovém rozhraní Prahy 6.  Koordinace ostatních správců sítí bude doložena vyjádřením správce sítí či vlastníka/správce komunikace o skutečnosti, že v daném území není plánována investiční akce či oprava.

Po realizaci stavby nebude MČ Praha 6 souhlasit s opětovným samostatným vstupem do veřejného prostoru za účelem umístění nových sítí elektronických komunikací po dobu min. 5 let. Tato informace musí být součástí koordinace. Proto požadujeme, aby četnost vedení sítí elektronických komunikací byla dostatečná.

7. Požadujeme doložení informace o neprobíhající záruční době nebo doložení ověřené časové informaci posledního vstupu do dotčeného veřejného prostoru a to od vlastníka či správce komunikace.

Vstupování do povrchů chodníků a komunikací v kratší době či záruční době je možné pouze z důvodů havárií a připojení novostaveb. V rámci havárií nesmí docházet k umísťování podzemních kabelových komor.

8. Požadujeme v maximální možné míře zmapování a dokladování současného stavu sítí elektronických komunikací (výkresem současného stavu) ve smyslu případného možného využití již stávajících tras a vedení a to jako součást předkládané projektové dokumentace.

9. Požadujeme předložení projektové dokumentace k záměru v rozsahu a měřítku umožňující její plnohodnotné posouzení minimálně na podkladu katastrální mapy (min. 1:500) a to zejména s ohledem na nutnost posouzení souladu s platnými předpisy (zejména PSP).

10. Realizaci záměru podmiňujeme uzavřením smluvního vztahu o budoucím zřízení věcného břemene. Uzavřít konečnou smlouvu o zřízení věcného břemene bude možné až po oznámení užívání stavby, tj. po doručení dokumentace skutečného provedení stavby na Odbor výstavby ÚMČ Praha 6 (dále jen „OV“) a dále za předpokladu, že OV bude takovou žádost akceptovat vydáním sdělení o užívání stavby SEK (tzn. stavba bude provedena v souladu s vydaným ÚR).  

 

Výše uvedené zásady a požadavky budou obdobným přiměřeným způsobem použity pro všechny liniové stavby (zemní kabelové či trubní vedení), při jejichž budování je zasahováno do veřejného prostoru, zejména pak pěších komunikací.

 

V Praze dne 29. 11. 2021