Náplň činnosti odboru školství

Odbor školství – 0200

I. H l a v n í   ú k o l y

Odpovídá za koncepci mateřského a základního školství na území MČ Praha 6.

Plní funkci odvětvového odboru vůči školám zřizovaným MČ Praha 6 v rozsahu působnosti stanovené školským zákonem svěřené MČ Praha 6 Statutem a vůči organizačním složkám a příspěvkovým organizacím v oblasti školství.

V přenesené působnosti plní funkci obecního úřadu obce s rozšířenou působností ve školství stanovenou zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, svěřenou MČ Praha 6 Statutem, a to pro MČ Praha 6,

Praha–Lysolaje, Praha–Nebušice a Praha–Suchdol.

Zajišťuje financování provozu mateřských, základních škol a organizační složky „Dětská skupina Sluníčko“. Koordinuje finanční toky dotačních programů v oblasti školství. Provádí kontroly a dohled nad efektivním využíváním finančních prostředků.

Poskytuje metodickou a konzultační činnost v oblasti školství.

II.  O r g a n i z a č n í   č l e n ě n í

  1. Oddělení ekonomiky

  2. Oddělení kontroly a evidence majetku

III. N á p l ň   č i n n o s t i   o d b o r u

Činnosti v přímém řízení vedoucího odboru:

  1. Zabezpečuje plnění úkolů ve smyslu § 177 a násl. zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, v platném znění, svěřené MČ Praha 6 Statutem.

  2. Realizuje úkoly, vycházející z koncepce podpory a rozvoje školství na území MČ Praha 6.

  3. Provádí sběr a analýzu dat a informací o školách včetně statistických zjišťování v oblasti pedagogicko-organizační.

  4. Zpracovává metodické pokyny, směrnice a instrukce v oblasti své působnosti.

  5. Provádí periodické hodnocení práce ředitelů škol v oblasti pedagogicko-organizační. Zabezpečuje vyhlašování a realizaci konkurzních řízení na obsazení míst ředitelů škol, připravuje podklady pro jmenování do funkce a stanovení platu ředitelů škol a další personální agendu v této oblasti.

  6. Podílí se na vypořádání opatření na základě výsledků šetření České školní inspekce v souladu s § 174 odst. 6 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, v platném znění.

  7. Poskytuje informace o školách, řeší dotazy, podněty a připomínky občanů v oblasti své působnosti.

  8. Spolupracuje při organizaci zápisů dětí a žáků do škol zřizovaných MČ Praha 6.

  9. Zajišťuje změny ve školském rejstříku a dalších rejstřících, působících v oblasti školství. Vyřizuje žádosti o povolení výjimek z počtu dětí a žáků ve třídách.

  10. Zajišťuje vyhlášená dotační řízení v oblasti školství.

  11. Organizačně zajišťuje oceňování nejlepších pedagogů a nepedagogických pracovníků škol a úspěšných žáků.

  12. Organizačně zpracovává žádosti pedagogických a nepedagogických pracovníků škol o pronájem profesních bytů a ubytoven.

  13. Koordinuje dotační projekty a programy v oblasti školství a souvisejících investic. Spolupracuje s oddělením analytiky, fondů a dotací EO a oddělením ekonomiky OŠ a společností SNEO, a.s., při aktivním vyhledávání dotačních příležitostí ze zdrojů státního rozpočtu i rozpočtu EU, komunikuje a vytváří podklady pro externí spolupracovníky v oblasti dotačního managementu.

1.     Oddělení ekonomiky

1.1. Zajišťuje financování provozu mateřských a základních škol, včetně provozu školních družin, klubů, zařízení školního stravování a organizační složky „Dětská skupina Sluníčko“.

1.2. Ve spolupráci s EO koordinuje toky dotačních finančních prostředků poskytovaných z rozpočtu MČ Praha 6, MHMP, státního rozpočtu a EU.

1.3. Ve spolupráci se společností SNEO, a.s., zabezpečuje realizaci investičních akcí v základních a mateřských školách v souladu s rozpočtem a střednědobým plánem.

1.4. Zpracovává metodické pokyny, směrnice a instrukce v ekonomické oblasti, na žádost škol poskytuje metodickou pomoc a konzultace.

1.5. Provádí sběr a analýzu dat a informací o školách včetně statistických zjišťování v oblasti ekonomické.

1.6. Zpracovává hodnocení škol v oblasti ekonomické a po projednání realizuje příslušná opatření.

1.7. Vyhotovuje podklady pro statistické výkaznictví podle pokynu EO.

1.8. Odborně posuzuje cenové nabídky a následné fakturace OŠ.

1.9. Zabezpečuje úkoly obecního úřadu obce s rozšířenou působností ve školství v ekonomické oblasti pro školy zřizované obcí v MČ Praha 6, Praha–Lysolaje, Praha–Nebušice a Praha–Suchdol.

1.10. Připravuje návrh rozpočtu, jeho čerpání a zpracovává rozbory hospodaření ve své působnosti.

1.11. Vede evidenci předpisů a plateb organizační složky „Dětská skupina Sluníčko“.

1.12. Zabezpečuje zveřejňování dokumentů v oblasti ekonomiky v souladu s platnou legislativou.

2.     Oddělení kontroly a evidence majetku

2.1. Vykonává průběžnou veřejnosprávní kontrolu v mateřských a základních školách a u příjemců veřejné finanční podpory poskytované v oblasti školství.

2.2. V případě potřeby se účastní následné veřejnosprávní kontroly prováděné oddělením kontroly KT v mateřských a základních školách.

2.3. Spolupracuje s oddělením kontroly KT.

2.4. Zajišťuje a řeší majetkoprávní vztahy příspěvkových organizací mateřských a základních škol k jimi užívanému nemovitému majetku. Vede evidenci nemovitého majetku mateřských a základních škol. Provádí inventarizaci evidovaného majetku v souladu s příslušným příkazem tajemníka a dle pokynů hlavní inventarizační komise ÚMČ.

2.5. Vydává pokyny k provedení inventarizace majetku a závazků školských příspěvkových organizací, a dále provádí kontrolu správnosti předložených dokumentů prokazující její provedení.

2.6. Navrhuje změny ve zřizovacích listinách u školských příspěvkových organizací zřízených ZMČ Praha 6. Připravuje podklady ke schválení odpisových plánů škol pro jednání RMČ.

2.7. Připravuje podklady ke schválení odpisových plánů škol pro daný finanční rok, a dále jejich průběžné aktualizace.

2.8. Zpracovává metodické pokyny, směrnice a instrukce ve všech oblastech své působnosti, poskytuje metodickou pomoc a konzultace, zejména v oblasti výběrových řízení na dodavatele u akcí oprav a údržby realizovaných školami včetně stanovení optimálního způsobu realizace a přípravy dokumentace pro realizaci veřejné zakázky malého rozsahu. Provádí kontrolu a poskytuje metodickou pomoc a konzultace při přípravě dalších veřejných zakázek realizovaných školami a v oblasti nakládání s majetkem.

2.9. Vede evidenci smluvních vztahů uzavřených mezi školskými příspěvkovými organizacemi a jinými subjekty, kontroluje správnost jejich zveřejnění v registru smluv dle platné legislativy.

2.10. Spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a podává jim oznámení v případě podezření ze spáchání trestného činu.

2.11. V oblasti školního stravování zajišťuje implementaci platné legislativy do praxe a zajišťuje metodickou podporu pracovníkům školních jídelen a spolupracuje s MHMP, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Hygienickou stanicí hlavního města Prahy. Spolupodílí se při přípravě investičních akcí týkajících se školních jídelen.