SMS podatelna

K vyřízení vašich žádostí můžete využít i krátkou textovou zprávu (SMS). Jedná se o elektronické podání, a adresovat ho můžete kterémukoliv zaměstnanci úřadu přes podatelnu. Ta přidělí k podání tzv. průvodku, která splňuje atributy odpovídající elektronické evidenci spisové služby.

Stačí jednoduše poslat SMS zprávu ve formátu: P6 vlastní text a odeslat na tel. číslo:

220 189 111

(POZOR! NEJDE O CHYBU! Toto číslo je shodné s číslem ústředny Prahy 6, proto je i lépe zapamatovatelné pro občany.)

Bude mi délka SMS stačit? 
Pro moderní mobilní telefony již dávno neplatí historické omezení na 160 znaků. V současnosti může být SMS téměř libovolně dlouhá (některé mobily mají omezení na cca. 1400 znaků) a mobil ji sám rozdělí do stošedesátiznakových zpráv a odešle. Přístroj adresáta si je zase automaticky sestaví dohromady. Jediným negativem tak zůstává skutečnost, že mobilní operátor si účtuje poplatek za SMS za každou její stošedesátiznakovou část.

Jak vlastně SMS podatelna funguje? 
SMS zpráva odeslaná v příslušném tvaru (P6 vlastní text) odeslaná na tel. číslo 220 189 111 se zobrazí referentovi obsluhujícímu el. podatelnu úřadu (podatelna@praha6.cz) ve formě emailové zprávy, která je doručena do emailové schránky (viz. obrázek níže). Oproti standardním emailovým zprávám z ní však není možné určit odesílatele prostřednictvím jeho emailové adresy, ale prostřednictvím jeho mobilního telefonního čísla. V případě, že do SMS podání zapomene žadatel napsat své údaje či adresu, příslušný referent mu zavolá na mobilní telefon a údaje si vyžádá (analogie u emailové zprávy, kterou tazatel zapomene podepsat. I v tomto případě musí referent na uvedenou emailovou adresu poslat žádost o doplňují informace, bez kterých podání není možné řešit. Jde ale o podstatně delší proces nežli okamžité zavolání na mobilní telefonní číslo).

Co se stane s podáním zaslaným přes SMS podatelnu? 
Toto podání je ve stejné kategorii jako podání prostřednictvím dopisu či emailu. Referent obsluhující el. podatelnu úřadu přidělí podání tzv. průvodku, která splňuje atributy odpovídající elektronické evidenci spisové služby.

Proč SMS podatelna?
SMSky jsou vynikající a nenahraditelnou formou komunikace pro všechny občany i veřejné instituce zejména z toho důvodu, že mobilní telefon má již dnes většina lidí bez rozdílu věku, všichni jej mohou nosit stále u sebe, SMSky nejsou drahé, a o tom, že byla zpráva odeslána nebo doručena, lze získat zaručená potvrzení (v případě Prahy 6 obdrží autor podání na svůj mobil potvrzující SMS zprávu ve tvaru: IK PRAHA6 – PODANI PRIJATO). Mobilita a možnost požádat o pomoc nebo se ozvat odkudkoliv je důležitá nejen u služeb pro seniory a tělesně postižené, ale i v případech, kdy občané mohou včas upozornit na něco, co se jim nelíbí, na hrozící nebezpečí nebo pomoci zabránit páchání přestupků a trestné činnosti.


SMS podatelnu realizuje Praha 6 ve spolupráci se společností Infokanál s.r.o.