PRAHA 6: ZÁVADNÁ VODA V PRAZE 6

Praha 24. 5. 2015 –  Závěr víkendu ovlivnila v pražských Dejvicích nečekaná komplikace. Pražské vodovody a kanalizace oznámily, že voda v pražských Dejvicích není pitná. Šlo o preventivní informaci. PVK už v oblasti přistavily cisterny s pitnou vodou. Společnost tak reagovala na zprávy o zvýšeném výskytu průjmových onemocnění v Dejvicích a okamžitě zahájila kontrolu kvality pitné vody.

Příčina zatím není známa, ošetření ve střešovické nemocnici vyhledalo už víc než 130 lidí. Na radnici se však začínají obracet obyvatelé nejen Dejvic, ale i Vokovic a dalších částí. Situace se týká 32 tisíc odběratelů vody v Praze 6.

 

„Pracovníci krizového oddělení radnice vyrazili do terénu okamžitě poté, co obdrželi zprávu od správce vodovodní sítě. Poprvé mi telefonovali minutu před devátou ráno. V oblasti označené vodohospodáři vylepují plakáty a roznášejí letáky. Městská policie nasadila auta s tlampači, vyjádření jsem neprodleně poskytl i ČT24. A samozřejmě průběžně aktualizujeme i naše internetové stránky. Maximálně spolupracujeme s PVK i pražskými hygieniky, pracovníci našeho úřadu jsou v terénu,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

 

„Neprodleně jsem informoval ředitele všech mateřských a základních škol a vyzval je k maximální obezřetnosti. Kohoutková voda v tuto chvíli není v žádném případě vhodná pro pití, a upozornil jsem je na možná nebezpečí, která by mohla hrozit zítra se začátkem školního týdne,“ uvádí radní Jan Lacina, zástupce starosty, mobilní telefon  775 755 140.

 

„Rovněž ředitelé všech domovů důchodců a stacionářů byli informováni a vědí o možném nebezpečí. Situaci nadále sledujeme a budeme je informovat,“ připojuje Petr Kolínská, zástupkyně starosty, mobilní telefon  776 552 022.

 

Opatrní by měli být tedy obyvatelé celé Prahy 6, nejen Dejvic, a především pak rodiče s malými dětmi a senioři či alergici i majitelé a provozovatelé restaurací. Z preventivních důvodů by v tuto chvíli neměla voda být používána ani pro omývaní nádobí.

 

"Mrzí nás, že k podobné situaci dochází opakovaně v relativně krátké době. Po správci vodovodní sítě budeme chtít záruky, že k podobným excesům už nebude docházet," dodává starosta Kolář.

 

Aktuální mapku s rozmístěním cisteren najdou všichni na internetu PVK a Prahy 6.

 

 

 

PhDr. Petr Vybíral, Ph.D.

zástupce tiskového mluvčího

ÚMČ Praha 6

ikonka typu souboru image/jpeg Mapa havárie vody [ JPG • 795kB • 1134×802 (8bit 3ch) ]