PRAHA 6: POULIČNÍ KNIHOVNU PRAHY 6 OCENILO UNESCO

Praha, 1. 12. 2014 – Díky projektu Praha město literatury, který vznikl z iniciativy Městské knihovny v Praze získalo hlavní město titul Kreativní město literatury od UNESCO. Městská část Praha 6 se do tohoto projektu zapojila jako jediná pražská radnice v říjnu 2012 se svojí unikátní pouliční knihovnou.

„Ta je vůbec první pouliční knihovnou v Praze a v Česku už od 23. října 2012 umístěna v Praze 6 na náměstí Svobody. Za více než dva roky její existence se v pouliční knihovně protočily již tisíce knih a podařilo se tak vytvořit unikátní výměnu knih mezi lidmi nejen z Prahy 6 ale celé metropole,“ řekl Jan Lacina, radní Prahy 6 pro kulturu.

Praha se stala jedním z členů sítě kreativních měst literatury UNESCO. Tento titul se uděluje od roku 2004 a jeho nositelem jsou města Edinburgh (2004), Melbourne (2008), Iowa City (2008), Dublin (2010), Reykjavik (2011), Norwich (2012) a Krakow (2013).

Koncept pouliční knihovny spočívá v tom, že si tady každý může vypůjčit knihu, odnést domů a po přečtení ji zase vrátit. Zdarma, bez poplatků, bez čekání. Když při vracení vypůjčené knížky přidá navrch jednu svou knihu, kterou chce dát do oběhu, tím lépe. Literatura si tak najde cestu i k těm lidem, kteří knížky nekupují, nebo nemají čas vybírat si v knihovnách.

ČTK: Praha získala od UNESCO titul kreativního města literatury

novinky.cz: UNESCO zařadilo Prahu k literárněkreativním městům

O projektu Praha město literatury více zde:

www.prahamestoliteratury.cz

Partneři projektu zde: http://www.prahamestoliteratury.cz/cz/partneri-projektu/

UNESCO: http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/creativity/creative-cities-network/literature/