Bubenečské nádraží zná pět finálních uchazečů o provozování

Výběr vítězného projektu pro bývalou nádražní budovu Praha–Bubeneč, o jejíž provozování se městské části Praha 6 přihlásilo 50 uchazečů, jde do finále.

Už roce 2017 uspořádala radnice rozsáhlou anketu mezi obyvateli s otázkou, co by od bývalé nádražní budovy v budoucnu očekávali. Výsledky ankety poskytla radnice jako podklad všem uchazečům. Devítičlenná výběrová komise, složená ze tří úředníků a šesti koaličních i opozičních zastupitelů, včera vyhodnotila v prvním kole všech 50 projektů a vybrala pět postupujících do druhého, závěrečného kola, které se bude konat příští pondělí 11. listopadu.

„Každý člen komise disponoval pro každý projekt sumou 30 bodů. Hodnotili jsme ve třech kategoriích: renomé uchazeče, kvalita projektu a přínos pro Bubeneč a širší okolí. Na hodnocení 50 projektů jsme si vyhradili celý měsíc,“ vysvětluje princip rozhodování v prvním kole předseda komise, místostarosta Prahy 6 pro správu majetku, kulturu, sport a volný čas Jan Lacina /STAN/.

Mezi pěti nejlépe hodnocenými projekty uspěli následující uchazeči: Novináři Petr Orálek a Karel Škrabal postoupili s projektem „Nádraží Bubeneč – stanice kultury, sportu a zábavy“. Trojice autorů Richard Preisler, Martin Krb a Martin Kontra zaujala porotu projektem „Stanice 6“. Posledně jmenovaný má na kontě úspěšný projekt Bajkazyl, který odstartoval mohutný zájem veřejnosti o pražskou náplavku v Praze 2. Třetím postupujícím je spolek Povaleč, který provozuje v Dejvicích populární kulturní centrum Klubovna. Ten uspěl s projektem „Nádraží Bubeneč“. Čtvrtým postupujícím projektem je koncept divadelníků bratří Formanů, synů slavného filmového režiséra Miloše Formana, který nese podtitul „nádraží, kam se vrací život, i když vlaky už tu nestaví“. Pátým postupujícím je projekt zapsaného spolku Pražské centrum, který provozuje kulturní centrum Kasárna Karlín.

„Vygenerovali jsme sadu sedmi otázek, které postupujícím pošleme a na které se budeme ptát v osobních rozhovorech 11. listopadu. Každý porotce už bude mít jen jeden jediný bod pro svého favorita. Ještě ten den vyhlásíme pořadí od prvního do pátého místa, které o den později definitivně schválí rada městské části,“ upřesňuje Jan Lacina.

Pro případ, že by radnice nakonec neuzavřela smlouvu o provozování bývalé nádražní budovy s vítězem, přichází na řadu další v pořadí. Radnice Prahy 6 očekává zprovoznění nového kulturně-volnočasového stánku na mapě svého území na jaře roku 2021.