Praha 6 svým občanům daň z nemovitosti nezvýší, vládní ponoukání odmítá

„Zdroje tu jsou“ je legendární hláška, okřídlená jako motýle. Vládě ČR ale překvapivě peníze na sliby opět došly. To znamená i méně peněz na rozvoj obcí. Proto jim a jejich starostům a starostkám radí, aby zvýšili daně z nemovitosti. To je totiž jediná daň, která jde přímo do obecní pokladny.

Rada městské části je odpůrcem – v tomto případě paradoxně plně v souladu s programovým prohlášením Vlády České republiky – zvyšování daňové zátěže, kterou na podnět ministryně financí navrhuje Magistrát hlavního města Prahy zvýšit obecně závaznou vyhláškou.

„Kdyby pan premiér s jeho ministry potřebovali nebo jen chtěli ukázat, jak odpovědně hospodařit a šetřit, aby pak nemuseli odírat lidi o jejich peníze, tak se mohou přijít přiučit k nám. U nás zdroje opravdu jsou, ale ne díky tomu, že bychom s úsměvem a nataženou rukou okrádali naše vlastní občany,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář /TOP 09/.

Městská část Praha 6 se navíc soustavně a dlouhodobě snaží podporovat malé a střední podnikatele, přičemž lze důvodně předpokládat, že změna výše koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí by tuto skupinu významně zasáhla.

„Odmítám praktiky, které připomínají chování gamblera – peníze došly, tak se podívám, co bych ještě mohl prodat, v případě státu zdanit. Tak se řádný hospodář opravdu nechová, to je neakceptovatelné,“ dodává Ondřej Kolář.

Odhadovaný fiskální efekt činí dle předloženého návrhu v případě městské části Praha 6 cca 20 milionů Kč, v případě celé Prahy cca 300 mil. Kč. Praha 6 přitom na letošní rok hospodaří s příjmy kolem 3/4 miliardy a hlavní město s téměř 60 miliardami! Dopad navržené změny na příjmovou stránku rozpočtů je tedy nevýrazný, naopak výběr daně z nemovitých věcí je spojen s enormními administrativními náklady. V této souvislosti je třeba zmínit i další majetkové daně, a to nemravnou 4% daň z nabytí nemovitosti a připravované zdvojnásobení poplatku za zápis do katastru z 1000 Kč na 2000 Kč.