Po dlouhých 15 letech se radnice domohla práva

Neoprávněné užívání bytu, neplacení nájmu, nespočet odvolání a hlavně jednoznačně obstrukční jednání nájemníků při snaze provést exekuci. To je ve zkratce příběh, který se začal psát v roce 2003, když tehdejší radnice začala hájit svá práva. Zřejmě proto, že šlo o lukrativní byt na Hanspaulce, nechtěla se ho bývalá nájemkyně vzdát za žádnou cenu. A vydatně jí v tom sekundoval její exmanžel.

„Povedlo se nám to, v co jsme skoro už ani nedoufali, tedy domoci se práva. Snažily se o to už čtyři předchozí vedení radnice, včetně mého,“ říká Ondřej Kolář /TOP 09/, starosta Prahy 6. „Zároveň to vnímám jako silný vzkaz všem podobně smýšlejícím, že vytrváme, i když nám do cesty postaví sebevíc překážek,“ dodává.

Tento případ je bezprecedentní a bohužel ukazuje, že donutit bývalého nájemníka opustit obecní byt je poměrně složitý právnický a procesní oříšek. Základním podnětem k podání výpovědi v roce 2003 bylo dlouhodobé neplacení nájemného, nájemkyně také neoprávněně užívala větší plochu bytu – s manželem si probourali vlastní vchod do vedlejšího bytu, kde pro sebe zabrali místnost. Úspěšnou exekucí bylo naplněno také usnesení Zastupitelstva MČ Praha 6 č. 517/17, které v roce 2017 starostovi uložilo dále pokračovat v exekučním řízení na vyklizení bytové jednotky.