Druhé kolo participativního rozpočtu Prahy 6 jde do finále, o projektech rozhodnou v průběhu října sami občané

Projekt Nápad pro Šestku II. čeká poslední fáze – hlasování. To rozhodne o podpoře nejlepších nápadů na zlepšení okolí či území městské části a proběhne od 10. do 31. října skrze webovou aplikaci, která umožní jednotlivým návrhům udělovat jak pozitivní, tak i negativní hlasy. Pro lidi bez přístupu k internetu bude možnost hlasovat s asistencí pracovníků informačních kanceláří Prahy 6 a zúčastnit se mohou jak zdejší obyvatelé, tak lidé zde pracující či ti, kteří na Praze 6 tráví svůj volný čas.

V rámci tohoto projektu mohli občané přihlašovat své návrhy na zlepšení okolí či území MČ Prahy 6 od ledna do konce března a celkem se sešlo 57 nápadů, z toho dvacet čtyři se ukázalo realizovatelných a dostalo se do finálního hlasování.

„Lidé nejčastěji navrhují zařízení pro sport a cvičení, dětské hřiště či revitalizaci zanedbaných míst. Populární jsou návrhy na úpravy vnitrobloků,“ komentuje letošní ročník Jindřich Pinc, koordinátor projektu. Mimo to se objevil nápad na instalaci trampolín, návrh na plochu pro legální graffiti, parkurové hřiště nebo revitalizace třešňového sadu.

Nápad pro Šestku II. je již druhým ročníkem participativního rozpočtu, což je odlišný způsob hospodaření s veřejnými výdaji, který představuje aktivní začleňování občanů do politického rozhodování a do plánů rozvoje města včlení jejich aktuální potřeby. První ročník v roce 2017 přinesl 38 nápadů, o kterých hlasovaly téměř tři tisíce lidí. Ti vybrali dvanáct projektů, které se postupně realizují. V současné době jsou dokončené tyto projekty: letní kino u Keplera, břevnovské grilovací a piknikové místo na Ladronce, centrum Liboce (dětské hřiště), odpočinkové místo u stanice Bílá Hora a B+R Podbaba – parkování jízdních kol u stanice vlaku.

Více informací o projektu je k dispozici na webových stránkách www.napadprosestku.cz