100 let české státnosti v Praze 6

Rok 2018 je pro naši republiku významným rokem bilancování, neboť oslavíme 100 let od založení. Praha 6 při této příležitosti pořádá celou řadu kulturních a vzpomínkových akcí, které jsou rozloženy do celého roku, neboť osmičkové roky byly pro naši zemi vždy významné a přelomové.

Praha 6 by ráda veřejnost pozvala zejména na tyto stěžejní akce:

–          Po celý srpen pouliční výstava dobových velkoformátových fotografií na Dejvické třídě jako 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

–          Po celý říjen pouliční výstava ke vzniku ČSR po celé délce Dejvické třídy.

–          Po celý říjen vlak legionářů na nádraží Dejvice s každodenními prohlídkami pro veřejnost.

–          28. října velkolepá oslava dne vzniku samostatného československého státu na Dejvické třídě za účasti osobností veřejného života, která veřejnost přímo propojí s vojenskou přehlídkou Armády ČR na Evropské třídě a zároveň s přehlídkou techniky AČR na Letenské pláni.

–          Výstava k stému ukončení 1. světové války v historickém objektu Písecké brány (16. 10. – 25. 11.).

–          Hvězda pro republiku – hudební festival armádních souborů a známých hudebních skupin v oboře Hvězda 9.–10. června 14.00 – 22.00 hod.

–         Divadelní představení hry Václava Havla „Zítra to spustíme“ v Dejvickém divadle 27. října od 21.00 hod.

„Máme zkušenost z dlouhodobě úspěšné spolupráce s armádou a navíc výhodu strategické polohy. Přehlídka vojenské techniky totiž pojede dolů po Evropské třídě na Vítězné náměstí, stacionární prohlídka současné vojenské techniky bude naopak na Letné v Praze 7. Tyto dva body spojuje naše Dejvická ulice, na které chceme 28. října připravit velkou slávu. Rok 2018 je ale v našich dějinách natolik významný, že chystáme řadu dalších programů v průběhu celého roku,“ říká Jan Lacina /STAN/, místostarosta pro kulturu.

Kulturní a vzpomínkové akce nebudou jedinou formou připomínky – Praha 6 už vydala velkoformátový kalendář „2018 – rok české státnosti“ s plakáty grafika Vojtěcha Preissiga, po celý rok bude také věnována významná péče pomníkům, pamětním deskám a dalším artefaktům spojenými právě se 100 lety české státnosti.