PRAHA 6 ROZVINE VĚJÍŘ ŽOFIE CHOTKOVÉ

Praha 6 – 4. května 2016 – Vedení městské části schválilo vytvoření plastiky nazvané Vějíř Žofie Chotkové. Ta vzešla z konkurence více než 30 návrhů přihlášených do otevřené výtvarné soutěže. Plastika na jižním předpolí Písecké brány bude mít podobu 1,75 metrů vysoké litinové fontány.

Městská rada  na svém posledním jednání schválila uzavření smlouvy o zhotovení umělecké plastiky Vějíř Žofie Chotkové s vodním prvkem.

„Mimořádně sympatická osobnost pohříchu přehlížené představitelky starobylé české šlechtické dynastie Chotků si nesporně zaslouží důstojnou připomínku v místním veřejném prostoru. Nedaleko ulice, která je pojmenována po dalším příslušníkovi této rodiny tak bude prostranství před Píseckou branou obohaceno o zajímavý vodní prvek, který jistě pozvedne úroveň veřejného parteru Prahy 6,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Praha 6 vypsala na podobu plastiky v listopadu 2013 otevřenou výtvarnou soutěž, do které se řádně přihlásilo 35 svébytných návrhů. Hodnotící porota z nich nakonec vybrala vítězný návrh uznávané sochařky Martiny Hozové. Jde o litinovou fontánu ve tvaru vějíře o rozměrech 350 x 175 x 15 centimetrů.

„Rádi bychom projekt dotáhli k odhalení do konce srpna roku 2017. Autorka si vyžádala čtrnáct měsíců na přípravu formy a odlití sochy, takže je nejvyšší čas začít,“ doplnil zástupce starosty Jan Lacina, zodpovědný mimo jiné za oblast kultury.

Na realizaci plastiky se vedle Prahy 6 budou finančně podílet společnosti Pražské vodovody a kanalizace a Česká spořitelna.

 

 

 

 

 

 

 

Martin Churavý, cand.soc.
      specialista vnějších vztahů a zahraničního public relations
      Kancelář městské části     
      Úřad městské části Praha 6
      Čs. armády 23
      Praha 6
      Tel.:  420 220 189 158
      Pohotovostní mobil:  420 778 749 279
      E-mail: mchuravy@praha6.cz
      Web: http://www.praha6.cz