PRAHA 6: OŘECHOVKU VYSTŘÍDÁ DLABAČOV

Praha – 9. 10. 2015 – Už tuto sobotu se po dlouhých 13 letech otevře břevnovské kino Dlabačov. Za obnovením filmové tradice, která sahá do druhé poloviny 80. let minulého století, je mimo jiné uzavření kina Ořechovka. Na obnově kina Dlabačov má zásluhu i Praha 6.

Vedení městské části se tak daří naplňovat programové prohlášení, ve kterém se zavázalo pomoci obnovit alespoň jeden biograf v Praze 6.

 

„Kino Dlabačov patřilo vedle kina Ořechovka, kina Kyjev a kina Radost mezi lokální biografy v Praze 6, které byly ve své době hodně oblíbené. Kino na Dlabačově pro mě znamenalo hodně, protože jsem do něj jako malý Břevnovák, vedle Radosti, chodil na pohádky a hlavně hrálo i představení pro školy, což bylo pro nás děti samozřejmě výborné, protože jsme se nemuseli učit. Dlabačov si udržel podobu, jakou míval v dobách minulých, ovšem kvalita promítání se posunula do jednadvacátého století. Mě samozřejmě nesmírně těší, že Praha 6 dostává po dlouhých letech opět klasický biograf, na jaký byli její obyvatelé vždy zvyklí. Doufám tedy, že nám kino v Pyramidě vydrží co nejdéle,“ říká starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

 

Kino Dlabačov se uzavřelo v roce 2002 z finančních důvodů. Teď je nově vybavené plně digitalizovanou promítací technikou, jeho interiér prošel opravami a přibyla i kavárna. Stát by se mělo stálou kulturní scénou Prahy 6 pro všechny věkové kategorie.

 

„Pro nás je důležité, aby taková scéna v Praze 6 vůbec byla. Vstříc projektu vyšel i magistrát hlavního města Prahy a přispěl Dlabačovu na poměrně nákladnou digitální technologii 4K. Praha 6 pro druhou polovinu roku 2015 poskytla dotaci přes 300 tisíc korun na program,“ dodává zástupce starosty Jan Lacina (STAN), zodpovědný za oblast kultury a školství.

 

První filmy se na břevnovském plátně promítnou při slavnostním zahájení provozu 10. října od 14 hodin. Vše odstartuje oscarový snímek Grandhotel Budapešť amerického režiséra a scenáristy Wese Andersona. Filmy doplní také koncerty a workshopy.