Přírodní divadlo v Šárce letos slaví 110 let

Představení Prodané nevěsty připomene 110 let od založení přírodního divadla v Šárce a zároveň se uskuteční při příležitosti oslav Dne Prahy 6.

Na místě, kde původně stálo přírodní divadlo, vystoupí sólisté, orchestr, sbor a balet opery Národního divadla v Praze v produkci Originálního hudebního divadla Praha.

Městská část Praha 6 srdečně zve na další ročník této, již tradiční kulturní akce. V neděli 3. září od 14 hodin se rozezní opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta v režii Jany Divišové a Renée Nachtigallové pod taktovkou dirigenta Jana Chalupeckého.

Opera v Šárce navazuje na tradici operních představení v Divadle nad Čertovým mlýnem, zahájenou před 110 lety. V roce 2005 se podařilo operním a divadelním nadšenkyním Janě Divišové a Renée Nachtigallové, obnovit tradici přírodního divadla.

„O představení pod širým nebem bývá každoročně obrovský zájem. Letos se vracíme k Prodané nevěstě, kterou to v Šárce před sto deseti lety všechno začalo,“ říká radní pro kulturu, sport, volný čas a bezpečnost Jan Lacina.

Nebýt vstřícnosti městské části Praha 6, která od počátku obnovy divadelních představení v Šárce do projektu vstoupila a náklady na přípravu a realizaci oper financuje, těžko by se tuto tradici podařilo obnovit. Akci finančně podpořilo i Hlavní město Praha. Díky tomu se podařilo postupně do Šárky vrátit diváky a připomenout slavnou éru divadla, které bylo jinak již zcela zapomenuto.
Jak se do divadla dostanete?
Autem po ulici Evropská ve směru k Letišti Václava Havla za benzínovou pumpou MOL doprava do ulice Vokovická, pak druhou ulicí doleva do ulice V středu až na konec k parkovišti „Koupaliště Džbán“ odkud se dostanete již pouze pěšky po vyznačené cestě.

MHD: metrem trasy „A“ nebo tramvají č. 20 a 26 na zastávku Nádraží Veleslavín a odtamtud opět po vyznačené trase: ul. Vokovická, V Středu a dál označenou cestou k divadlu. V den konání akce bude pro seniory a handicapované občany zajištěna doprava od stanice metra Nádraží Veleslavín (zastávka v ulici Vokovická poblíž výlezu z metra) od 11 hodin.

 Nezapomeňte si s sebou vzít podložky na sezení či deky a v případě deště také pláštěnky.

Vstup na představení je zdarma.

Účinkující:

Krušina - Jiří Hájek, Ludmila - Lucie Hájková, Mařenka - Jana Sibera, Mícha - František Zahradníček, Háta - Yvona Škvárová, Vašek - Josef Moravec, Jeník - Aleš Briscein, Kecal - Luděk Vele, Principál - Jan Ježek, Esmeralda - Soňa Godarská, Indián - Zdeněk Harvánek.

Dirigent – Jan Chalupecký, Režie – Jana Divišová, Renée Nachtigallová, Kostýmy – Josef Jelínek, Sbormistr – Pavel Vaněk, Choreografie – Kateřina Dedková, Hudební příprava - Jitka Nešverová.

První představení se v přírodním divadle v Šárce poprvé konalo 16. května 1913 a byla to právě Prodaná nevěsta. Kapacita divadla tehdy nabízela 9 526 míst k sezení a 8 000 míst k stání. Hrací plocha měla rozlohu 4000 m2. Režisér Jaroslav Kvapil dokonce v některých inscenacích využil pro účinkující komparzisty i protější holé skály v Nebušicích. Pro návštěvníky šáreckého divadla bylo tehdy v centru Prahy zveřejňováno množství upozornění a nařízení. O tom, že se bez ohledu na počasí bude skutečně hrát, informovaly v den představení červené prapory s černým nápisem DNES DIVADLO V ŠÁRCE, které byly vyvěšovány v centru Prahy - například na kavárně Slavia u Národního divadla, nebo na bance Bohemia a na dalších místech.