Prázdniny se blíží a je nejvyšší čas Poslat aktovku dál!

V dnešní době je pořizování školních pomůcek dosti nákladnou položkou v rozpočtu každé rodiny.  Praha 6 proto již pátým rokem pořádá akci s názvem Pošli aktovku dál! Jedním z hlavních cílů je šetřit životní prostředí a využít aktovky a další školní pomůcky tak, aby mohly sloužit dalším školákům.

Zamezit zbytečnému plýtvání a ulehčit rodinám při každoročním nákupu školních pomůcek. To je hlavní princi každoroční akce. Jedná se v podstatě o cirkulaci věcí, které někde již splnily svoji funkci a jinde udělají obrovskou radost a mohou sloužit dál. To je i hlavní myšlenka akce. Být šetrní k životnímu prostředí.

Takže pokud má někdo doma schovanou funkční aktovku, kterou nechce vyhodit, protože je ještě použitelná, ale nemá ji komu předat anebo naopak někdo nechce vynakládat prostředky za aktovku, ze které dítě za dva roky vyroste, tato akce je určená přímo pro ně.

V loňském roce se vybral rekordní počet zhruba 200 aktovek, které putovaly mezi potřebné rodiny. Zhruba třetinu aktovek si lidé odnesli během konání akce, zbytek byl rozdělen mezi pěstounský sklad Hvězda v Horoměřicích a Dobrodějnu. V minulých ročnících radnice věnovala aktovky například do Klokánků, azylových domů pro rodiny s dětmi či dobrovolnických organizací, které se starají o dětské uprchlíky.

„Uplynulé ročníky ukázaly, že je o tuto akci rok od roku větší zájem a je spousta těch, kteří pochopili, že není nutné utrácet za nové školní pomůcky, ale že lze využít i to, co již jiní neupotřebí, ale stále může sloužit dál,“ říká k projektu místostarosta Prahy 6 Marián Hošek.

Zachovalé aktovky a další školní pomůcky je možné na radnici nosit anebo si odnášet každý úřední den (pondělí a středa) od 9 do 18h.

V letošním roce je možné aktovku přinést také v rámci akce Reuse den, který se uskuteční na Vítězném náměstí 25. června od 10 do 18 hodin.

Pošli aktovku dál! potrvá až do 18. září.