Praha 6 věnovala partnerskému městu Chmelnickyj celkem milion korun

700 tisíc na pobyt ukrajinských dětí v Praze a materiální pomoc v hodnotě 300 tisíc poskytla městská část Praha 6 svému partnerskému městu Chmelnickyj. Konkrétní podobu materiální pomoci domluvil osobně starosta Jakub Stárek při své návštěvě na Ukrajině koncem srpna.

Větší část pomoci pokryla návštěvu 70 ukrajinských dětí, které v důsledky války přišly o jednoho či oba rodiče. Ty zde strávily pár dnů a měly možnost si prohlédnout Prahu a setkat se se svými vrstevníky ze ZŠ Marjánka. Součástí daru jsou mikroskopy, které budou sloužit ve zdravotnických zařízeních ve městě Chmelnickyj.

Spolupráce obou měst netrvá sice dlouho, ale o to je, vzhledem k okolnostem, mnohem pevnější a intenzivnější.

„Měl jsem nedávno možnost Chelnickyj osobně navštívit. Nikdo kdo to nezažil, se nedokáže vžít do kůže lidí, kterým se každý den rozezní sirény a nevědí, zda je právě jejich město cílem raketového útoku a děti, které místo toho, aby seděly ve třídách a v klidu se učily, tráví každý den několik hodin v krytu,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek.

Program dětí v Praze byl velmi pestrý. Navštívili pražskou ZOO, Pražský hrad, Petřínskou rozhlednu, podívaly se také na trénink fotbalistů Sparty, navštívily Kutnou horu a shlédly představení Černého divadla s názvem Abrakadabra. Prošly si také centrum Prahy a svezly se lodí po Vltavě.
„Jsem osobně moc ráda, že jsme mohli pozvat na pár dnů ukrajinské děti, které jinak žijí v permanentním strachu. Doufám, že si u nás odpočinuly a odjíždí domů s pocitem, že mají v České republice skutečné přátele,“ dodává místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.