Praha 6 přijala průkopnický etický kodex zastupitele

Zastupitelstvo Prahy 6 má etický kodex již od roku 2017. Nyní jej ovšem unikátním způsobem zdokonalilo a stalo se tak jedním z prvních u nás, které ve své praxi taková pravidla využívá.

Praha 6 přijímala již od roku 2010 řadu protikorupčních opatření, která byla v roce 2017 doplněna etickým kodexem. Ten podrobněji popisoval kritické situace při řešení střetů zájmů zastupitelů. Nyní jej zastupitelstvo výrazně posunulo k přesnějšímu popisu, jak se chovat při typických situacích, které mohou na jednání zastupitelů nastat.

„Praha 6 je pro ostatní pražské městské části i obce a města vždy vzorem v tom, co dělá a zavedení etického kodexu to jen potvrzuje,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

„Jedná se o etický kodex odpovídající 21. století, a to i v kontextu evropských demokracií,“ říká Oldřich Kužílek, předseda výboru a pověřenec pro oblast transparentnosti, který předložil aktualizaci a byl také u přípravy původního etického kodexu. „Nově jsme upravili také téma transparentnosti lobbyingu, kdy například radní, který dojedná řešení s třetí stranou, například developerem, má ostatní o takových jednáních podrobně informovat,“ dodává Kužílek.

Došlo i k úpravě situace, kdy má zastupitel smlouvu s radnicí a upřesnil se rovněž proces opakovaného projednání etického kodexu, který by měl být živým, všemi akceptovaným dokumentem a průvodcem situacemi složitých střetů zájmů.

Právník z protikorupční organizace Oživení, Marek Zelenka, zhodnotil nové znění etického kodexu Prahy 6 slovy „Praha 6 jde nad rámec jiných obcí, protože nevím o žádné samosprávě, která by například střet zájmů a dodržování celého etického kodexu přenesla na konkrétní výbor zastupitelstva. Stejně tak vím jen o obcích na Slovensku, které deklarují příjmy a smlouvy zastupitelů a samosprávy. Praha 6 je v tomto průkopníkem.“

Etický kodex na svém včerejším jednání schválilo 38 ze 40 přítomných zastupitelů.