Praha 6 dnes udělí tři čestná občanství

Pavel Bobek, Viktor Felber a Jiří Hermann. To jsou osobnosti, které získají čestná občanství in memoriam. Udělena bude také Cena městské části Praha 6 zpěváku a skladateli Michalu Hrůzovi za osobní statečnost, kterou prokázal, když se letos v dubnu postavil agresorovi.

Slavnostní udílení se uskuteční dnes od 17 hodin v Bazilice svaté Markéty v Břevnovském klášteře.

Čestná občanství uděluje městská část každoročně 4. září. To je den, kdy prezident Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1920 podepsal zákon číslo 114, kterým se hlavní katastrální území dnešní městské části Praha 6 stala součástí hlavního města.

Čestná občanství Prahy 6 (2023)

Pavel Bobek, in memoriam

Viktor Felber, in memoriam

Jiří Hermann, in memoriam.

Čestná občanství se jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony udělují již od roku 2002.

Cenu městské části Praha 6 letos získá zpěvák a skladatel Michal Hrůza za jeho postoj a odvahu, s níž se letos v dubnu postavil agresorovi, který v Praze 6 zaútočil na sedm obětí, dokonce i na dětském hřišti, kde bezdůvodně udeřil pěstí do obličeje pět žen a dvě děti. Michal Hrůza neváhal a agresora zpacifikoval. Rozhodl se tak i přesto, že před pár lety ho podobný zásah a ochrana slabšího, stála velké zdravotní komplikace.