Od začátku července je nově vyznačen pruh pro autobusy v ulici Na Petřinách

Vzhledem ke zpožďování městské hromadné dopravy před křižovatkou, vznikl na základě požadavku ROPID nový pruh pro autobusy v ulici Na Petřinách. Vyznačen je od začátku července.

BUS pruh vede od zastávky Větrník ke křižovatce Na Petřinách x Na Větrníku. Cílem je zrychlit městskou hromadnou dopravu a celkově i dopravu v této oblasti.

„Preferovat spoje MHD je pro nás důležité, proto jsme souhlasili s požadavkem Ropidu na vytvoření BUS pruhu. Čím rychlejší MHD je, tím atraktivnější je pro občany. Toto opatření zrychlí linky 108, 164, 168, 191 a školní linku 260," říká Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro dopravu Prahy 6.

BUS pruh vede od zastávky Větrník směrem ke křižovatce Na Petřinách x Na Větrníku. Končí u dosud zúženého profilu komunikace na konci tramvajové zastávky Větrník, jehož stavební rozšíření je rovněž v přípravě. Cílem je zrychlit městskou hromadnou dopravu tím, že se autobusy po výjezdu ze zastávky Větrník nemusí ihned řadit do kolony vozidel před křižovatkou, ale její část až k řadícím pruhům novým pravým pruhem předjedou.

„Nově autobusy ve směru do centra za Šantrochovou ulicí od zastávky Větrník využijí BUS pruh, ze kterého následně mohou pokračovat do volnějšího pravého řadicího pruhu. Na jeho začátku je sice jistým omezením šířka komunikace u západního konce tramvajové zastávky, ale při ohleduplnosti a vstřícnosti řidičů ani toto místo nemusí být příčinou zdržení a autobusy, zejména linek 168 a 191, zde mohou uspořit až 3 minuty,“ říká k opatření Tomáš Prousek z oddělení koncepce městské dopravy ROPID.