Městská policie zkontrolovala dodržování povinností majitelů psů na území Prahy 6

Na přelomu března a dubna se na území městské části Praha 6 uskutečnila akce, během níž strážníci kontrolovali dodržování povinností majitelů psů.

Cílem akce byla především kontrola volného pobíhání psů, dodržování čistoty veřejného prostranství a povinného označení psů. Kontroly se uskutečnily např. v parku Ladronka, v Oboře Hvězda, na Hadovce, na sídlišti Dědina, na Puškinově náměstí, v ul. Lotyšská a v dalších částech Prahy 6.

„Našim primárním cílem je, aby se lidem na Praze 6 žilo dobře a mohli se spolehnout na čisté a bezpečné prostředí. Důležitou roli v tom hraje chování majitelů psů. Jsem proto rád, že výsledek akce vyzněl veskrze pozitivně,“ říká radní pro životní prostředí a klima Petr Palacký.

Celkem bylo zkontrolováno 132 psů v doprovodu osob. V době přítomnosti strážníků nebyl odhalen ani jeden případ ponechání psího exkrementu na odiv kolemjdoucím občanům. Odhaleny byly pouze dva přestupky spáchané porušením zákazu vstupu se psy na veřejnou zeleň, které strážníci řešili domluvou. Spokojenost lze vyjádřit i s plněním povinného označení psů. Ani v jednom případě nebylo zjištěno nesplnění této povinnosti.

Strážníci se často setkávají s upozorněním na volné pobíhání psů na veřejných prostranstvích s požadavkem, že by měli být na vodítku. K tomu je třeba zmínit, že pokud majitel nebo jiná osoba zvládá psa např. pomocí vodítka, technického zařízení nebo povely, nejedná se o volné pobíhání. Povinnost mít psa výhradně na vodítku tak obecně stanovena není. Výjimkou je v hl. m. Praze vyhláška o ochraně veřejné zeleně, která buď zakazuje vstup se psy na veřejnou zeleň, nebo zakazuje volné pobíhání psů po zeleni.  Na těchto místech by měla doprovázející osoba psa opařit vodítkem nebo jiným technickým zařízením. Rádi bychom poděkovali občanům za pochopení v průběhu kontrol a za odpovědný a vstřícný přístup,“ říká ředitel OŘ MP Praha 6 Zdeněk Kovanda“.