Díky dobrým sousedům se mohou šestkové děti stravovat pestře a zdravě

Díky grantovému programu Dobré sousedství se mohou šestkové děti stravovat pestře a zdravě. Letiště Praha v rámci tohoto programu přispělo městské části částkou 400 tisíc korun. Ty budou využity na zajištění pestřejšího spotřebního koše pro školní stravování v roce 2024.

 

Program zdravého stravování aneb „Šestkové děti vědí, co jedí“, byl zahájen již v roce 2021 a postupně se do něj v uplynulých letech zapojovalo stále více škol a školek. Jde především o spolupráci s nutričním terapeutem, který poskytuje školám cenné rady v oblasti vyvážené stravy a surovin. Získané finanční prostředky budou využity do konce května letošního roku.

Projekt se zaměřuje se zejména na suroviny. Ačkoli spotřební koš poměrně přísně určuje, kolik, čeho mají na jídelníček zařadit, tak podle něj lze dětem nabízet jak pestrou a zdravou stravu, tak průmyslově zpracované polotovary plné cukru a soli, a spotřební koš bude bohužel plněn v obou případech stejně. Využívání čerstvých surovin je při vaření pro dětské strávníky zásadní. Jedině tak je možné docílit nutriční i sytící hodnoty pokrmu současně.

„Oblast stravování dětí ve školách a školkách je pro nás velmi důležitá. Důkazem je nejen tradiční soutěž Zlatá vařečka, v níž se snažíme oceňovat práci kuchařek v našich školních jídelnách. Z této soutěže také vzešla iniciativa v podobě jednoho dne, kdy ve školní jídelně ZŠ Marjánka vařil a vydával obědy finalista soutěže MasterChef Česko Lubina. Díky daru, který jsme získali od Letiště Praha, budeme mít možnost zajistit našim dětem pestřejší a zdravější suroviny na školní obědy,“ říká místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.

Často se v praxi potkáváme s nedostatečným množstvím energie pokrmů, které souvisí s využitím nevhodných surovin. Patří mezi ně vysoce průmyslově zpracované potraviny, polotovary apod. Pokrmy pak obsahují nadbytečné množství soli, jednoduchých sacharidů či nasycených mastných kyselin. Zvyšuje se tím riziko například kardiovaskulárních onemocnění. Je nutné důsledně sledovat kvalitu a složení surovin (energetická hodnota, sůl, sacharidy, tuky...).

I proto je spolupráce s odborníkem velmi důležitá. Příprava kvalitnějších obědů navíc nezvyšuje jejich cenu. Rodiče si tak za obědy víc nepřiplatí.

Dětem se díky spolupráci v projektu nabízí co největší pestrost. Pokud děti ochutnají ve školce či škole velkou škálu potravin, je velká naděje, že je zařadí i rodiče do běžného jídelníčku. Pozitivní přístup učitelek a kuchařek pak ještě zvyšuje předpoklad úspěchu. Školní jídelny se v této nelehké době navíc potýkají i s nedostatkem financí. Vaření z polotovarů a jiných předpřipravených komodit je finančně velice nevýhodné. Školky, které vaří z primárních surovin, si lépe pohlídají skutečnou cenu pokrmu. Je zcela zásadní nespoléhat se pouze na spotřební koš, který nám definuje kvantitu, ale zaměřit se na kvalitu a nutriční hodnotu pokrmů.

Ve školách a školkách, které se do projektu zapojily, probíhaly od roku 2021 vždy dvě formy schůzek – teoretická a praktická. V té první nutriční terapeutka procházela s kuchařkami sklad a řešila výběr surovin, a v té druhé jim byl nabídnut výběr z inovativních receptů. Důležité bylo i poradenství, jak pro děti sestavit dobrý jídelníček, jaké potraviny z něj vyřadit a co naopak přidat.

Spokojenost s kvalitou obědů si městská část pravidelně zjišťuje v rámci takzvané Mapy škol. Jde o anonymní dotazníkové šetření. Kvalitou a dostupným stravováním se zabývá také dokument

Koncepce podpory a rozvoje pro období 2021 až 2030 Vzdělaná šestka. I v něm se městská část zavazuje využívat nové trendy v oblasti výživy a pro školní jídelny zajistit cílenou spolupráci s nutričním terapeutem.

V šesté městské části navštěvuje obědy skoro devět tisíc dětí. Počet strávníků stále přibývá a Praha 6 kapacity jídelen podle požadavků rozšiřuje a kuchyně modernizuje.

Projekt je odborně garantován i ve formě úzké spolupráce se Státním zdravotním ústavem, který na základě příkladu dobré praxe z Prahy 6 začíná připravovat legislativní změnu v oblasti spotřebního koše.