Památková dotace Městské části Praha 6 vlastníkům památkově významných objektů či souborů v roce 2023

Číslo

2023/015

Datum vyhlášení

1. 3. 2023

Datum ukončení žádostí

16. 4. 2023

Datum zveřejnění výsledků

1. 8. 2023

Vyhlášeno usnesením

Kontakt

Ing. Martina Čečilová, Odbor územního rozvoje tel : 220 189 975 604 70 66 53

Úvod

Cílem Památkové dotace Městské části Praha 6 je motivovat vlastníky památkově významných objektů dle bodu I těchto Zásad  k účinnější ochranně těchto objektů a tím přispět k udržení historické hodnoty čtvrti.

Dotace schválená podle těchto zásad je považována za příspěvek, nejedná se však o jediné financování prací uvedených v žádosti. Žadatel o Památkovou dotaci se zavazuje realizovat práce na obnově objektu uvedené v žádosti vlastními finančními prostředky a to bez ohledu na výši přidělené dotace (viz příloha, Čestné prohlášení)

Maximální výše dotace je dána celkovou částkou 750 tis. Kč zařazenou do rozpočtu Městské části Praha 6 na rok 2023. Případné rozdělení této částky je uvažováno  ve větších částkách.

V rámci přidělení dotace budou dohodnuty podmínky publikačního a reprodukčního  práva, tj. reprodukční právo MČ P6 na publikaci předmětné památkové stavby, bezplatná možnost zveřejnění a publikace v materiálech a knihách o Praze 6 a další.

Témata

Podmínky účasti

     

 

      I.                ÚVODNÍ USTANOVENÍ

 

  1. Účelem grantového programu v oblasti památkové péče je zachování či obnova památkové hodnoty a podstaty hmotných objektů, které jsou :

 

a)    nemovitostí – kulturní památkou na území MČ P6 (§ 2 zákona č. 20/1987 Sb., o stání památkové péči, ve znění pozdějších předpisů), zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR

 

b)    nemovitostí, která neníkulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR, ale  je důležitá a významná z hlediska památkové péče a uplatnění ve veřejném prostoru

 

(k podání Žádosti o Památkovou dotaci MČ P6 vlastníkům památkově významných objektů či souboru v roce 2023 (dále jen Památkovou dotaci) postačí splnění jednoho z výše uvedených kriterií).

  1. Památkovou dotaci lze v roce 2023 poskytnout na stavební a restaurátorské práce související s výše uvedeným účelem (zejména se jedná o opravy střech, fasád, oken a dveří a ostatních konstrukcí uplatňujících se do veřejného prostoru, případně provedení záchranných zásahů statiky objektu).

 

  1. Památkovou dotaci nelze poskytnout na  :

 

a)    Modernizaci objektů, jako jsou zdravotně technické instalace, vzduchotechnika, vytápění, silnoproudé a slaboproudé instalace, rozvody vody, kanalizace, nástavby a vestavby, přístavby, ostatní náklady blíže nespecifikované, položku rozpočtu – rezerva, náklady, které nesouvisejí se zachováním či obnovou památkové hodnoty a podstaty hmotných objektů

b)    Pořízení průzkumu a záměru (stavebně-historického, restaurátorského, mykologického apod.), projektové dokumentace a restaurátorské zprávy.

c)    Inženýrskou činnost, výkon stavebního / autorského dozoru, úhradu správních poplatků, výdaje na publicitu.

 

  1. Památková dotace schválená podle těchto zásad se poskytuje formou účelové dotace z rozpočtu MČ P6 na realizaci schváleného projektu v oblasti podpory památkově významných objektů dle § 68 odst. 2 písmene 1) resp. § 59 odst. 3 písm. h) zákona č. 130/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

 

Památková dotace schválená podle těchto zásad je považována za příspěvek, nejedná se však o jediné financování prací uvedených v žádosti o dotaci. Důvodem pro podporu stanoveného účelu je obnova či zachování památkové hodnoty a podstaty objektů. Výše Památkové dotace (tzn. jejího podílu na celkových nákladech) souvisí zejména s významem objektů, jejich stavem a finančními možnostmi poskytovatele (MČ P6). Památkovou dotaci lze poskytnout maximálně do výše 65 % z celkových uznatelných nákladů památkové obnovy. Památkovou dotaci nelze poskytnout na obnovu či zachování památkové hodnoty objektu ve výlučném vlastnictví HMP či České republiky.

 

  1. MČ Praha 6 si vyhrazuje právo změnit podmínky grantového řízení.

 

  1. Podá-li žadatel stejný projekt jinému orgánu veřejné správy, oznámí toto skutečnost v žádosti o Památkovou dotaci

 

  1. Obdrží-li žadatel v průběhu grantového řízení na stejný projekt dotaci z veřejných zdrojů (ze státního rozpočtu, rozpočtu HMP či fondů EU), oznámí tuto skutečnost písemně bez zbytečného odkladu MČ P6, Odboru územního rozvoje (dále jen OÚR MČ P6)

 

  1. Na poskytnutí Památkové dotace není právní nárok a její výše je závislá na výši schválených finančních prostředků určených pro Památkovou dotaci v předmětném roce. Poskytnutí Památkové dotace nezakládá automaticky nárok na financování projektu v dalších letech.

 

  1. Příjemce Památkové dotace v případě, že získá příspěvky (granty) na více projektů nebo služeb, nesmí převádět tyto prostředky mezi těmito projekty nebo službami.

 

  1. Památkovou dotaci je možno poskytnout i zpětně na již realizované, respektive započaté práce související se zachováním či obnovou památkové hodnoty a podstaty objektu s datem zahájení po 1.7.2022, přičemž obnova musí být dokončena v termínu stanoveném v čl.  VI. odst.1 těchto zásad.

 

    II.                PODÁNÍ ŽÁDOSTI

 

  1. Žádost o Památkovou dotaci lze podat pouze na jednotném formuláři Žádost platném pro rok 2023 společně se všemi požadovanými doklady, které tvoří nedílnou součást žádosti o Památkovou dotaci (přílohy Plná moc, Čestné prohlášení a Doklady k žádosti). Žádost i přílohy jsou k dispozici po přihlášení do webového informačního systému městské části Praha 6 na internetových stránkách MČ Praha 6 (www.praha6 – Elektronické dotace). Žádosti a jejích přílohy doporučujeme naskenovat, uložit pomocí „zip“ formátu a po té vložit do elektronického formuláře.

 

  1. Celkově bude soubor obsahovat :

 

-       Žádost

-       Plnou moc (v případě zastupování osobou pověřenou)

-       Čestné prohlášení

-       Doklady

  • Výpis z katastru nemovitostí (u objektů, které nejsou v KN zapsány doložení nabývacího titulu)
  • Doklad o právní subjektivitě (pouze pokud jde o právnickou osobu)
  • Pokud se žádost týká společných částí domu ve vlastnictví společenství vlastníků – doklad prokazující, že záměr prací, na který je žádáno o dotaci,  byl schválen společenstvím vlastníků
  • Doklad o právní subjektivitě osoby pověřené v případě zastupování
  • Fotodokumentace objektu (v případě, že jsou práce již provedeny, doloží žadatel fotodokumentaci stavu před a po jejich provedení)
  • Položkový rozpočet stavebních prací nebo propočet restaurátorských či speciálních prací (rozpočet i propočet bude zpracován oprávněnou osobou)
  • Čestné prohlášení plátce DPH
  • Kopie závazného stanoviska Památkové péče MHMP k záměru
  • Kopie dokladu o zřízení bankovního účtu nebo potvrzení banky o vedení účtu, na který bude Památková dotace poukázána
  • Odůvodnění žádosti
  • Ostatní dokumenty dle uvážení žadatele (projektová dokumentace, restaurátorský průzkum a záměr, výkresy)

 

  1. Příjem žádostí bude zahájen 3.4 2023 v 0:00 hodin a ukončen 16.4. 2023 23:59 hodin.

 

  1.  Uložit rozpracovanou žádost na on-line formuláři ELEKTRONICKÉ DOTACE je možné od vyhlášení dotačního programu. Žadatel je povinen kompletní žádost vytisknout, podepsat, naskenovat a opětovně do systému nahrát nejdříve 3.4. 2023, tzn., že na podepsané žádosti musí být uvedeno datum mezi 3.4.2023 a 16.4.2023.

 

  1. Žádost musí být podepsána. Nemá-li žadatel k dispozici skener, může podepsanou vytištěnou žádost odeslat poštou nebo osobně přinést do podatelny MČ Praha 6. Žádosti je možné také podepisovat prostřednictvím elektronického podpisu nebo podávat přes datovou schránku, ale není to nezbytné, přiloží-li žadatel do elektronického formuláře žádost s naskenovaným podpisem.

 

  1. Žadatel může na každý objekt podat pouze jednu žádost, ve které specifikuje rozsah prací, na které žádá Památkovou dotaci.

 

  1. Žadatelem o Památkovou dotaci je vlastník – všichni spoluvlastníci objektů uvedených v čl. I odst.1 písm. a) až d) těchto zásad.

 

V případě bytového spoluvlastnictví dle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v účinném znění mohou být žadatelem o Památkovou dotaci rovněž :

-       společenství vlastníků – pokud se žádost o Památkovou dotaci týká společných částí domu, v tomto případě žádost o Památkovou dotaci podepisují oprávnění zástupci statutárního orgánu společenství vlastníků a k žádosti doloží doklad prokazující, že záměr prací, na které je Památková dotace žádána, byl schválen společenstvím vlastníků postupem v souladu s platným občanským zákoníkem, respektive stanovami společenství vlastníků.

 

-       vlastník / všichni spoluvlastníci jednotky v objektu – pokud se žádost týká jednotky v objektu, která je v jeho / jejich výlučném spoluvlastnictví. V tomto případě žádost podepisují všichni vlastníci / spoluvlastníci této jednotky

 

Je-li žadatel právnickou osobou, je nezbytné předložit identifikaci

-       osob zastupujících právnickou osobu s uvedením právního důvodu zastoupení

-       osob s podílem v této právnické osobě

-       osob, v nichž má přímý podíl a o výši tohoto podílu

 

  1. Nedílnou součástí žádosti o Památkovou dotaci je žadatelem podepsané čestné prohlášení (viz příloha).

 

  1. Je-li žadatelem fyzická osoba, v žádosti souhlasí svým podpisem se zpracováním svých osobních údajů – jména, příjmení, data narození a místa trvalého pobytu (dále jen osobní údaje) MČ P6 ke všem úkonům souvisejícím s tímto dotačním řízením a s případným uvedením osobních údajů na tiskových materiálech MČ P6 určených k projednávání v radě MČ Praha 6 (dále jen RMČ) a Zastupitelstvu MČ P6 (dále jen ZMČ), jakožto i na internetových stránkách MČ P6 a to po dobu nezbytnou k projednávání této záležitosti a k realizaci rozhodnutí RMČ nebo ZMČ a dále po dobu, po kterou je MČ P6 povinna podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě ve znění pozdějších předpisů, dokumenty obsahující osobní údaje příjemce Památkové dotace zpracovávat / archivovat.

 

  1. Žadatel vyplňuje v žádosti údaje o souhrnných částech obnovy či zachování památkové hodnoty a podstaty objektu, které zamýšlí realizovat. Součástí žádosti je výše nákladů doložená položkovým rozpočtem s uvedením jednotkových cen, přičemž na stavební práce bude zpracován rozpočet v tabulce EXCEL, na restaurátorské a ostatní speciální práce bude doložen propočet nebo odborný odhad nákladů v tabulce EXCEL. Pokud lze jednotlivé části obnovy realizovat postupně (v etapách), uvede žadatel jednotlivé priority včetně samostatných položkových rozpočtů (viz výše). Prioritou č.1 jsou vždy nejnutnější práce související s obnovou či zachováním památkové podstaty objektů.

 

  1. Žadatel v žádosti o Památkovou dotaci uvede celkové náklady obnovy, požadovanou výši dotace a výši vlastního podílu financování. Vlastním podílem se rozumí všechny ostatní zdroje financování, kromě grantu. Výše vlastního podílu je jedním z hledisek při posuzování žádosti o Památkovou dotaci. V případě, že součástí uvedeného vlastního podílu jsou i finanční prostředky, o které žadatel požádá v roce 2023 z rozpočtu HMP, ČR, EU a jiných veřejných zdrojů,  žadatel o Památkovou dotaci se zavazuje realizovat práce na obnově objektu uvedené v žádosti vlastními finančními prostředky bez ohledu na přidělení těchto  finančních prostředků z rozpočtu HMP, ČR, EU a jiných veřejných zdrojů (viz příloha Čestné prohlášení)

 

  1. Žadatel podáním žádosti souhlasí s tím, že umožní zástupcům OÚR MČ P6 prohlídku objektů, na které je dotace požadována, nejdéle do 5 kalendářních dnů od jejich vyzvání. Tito zástupci jsou oprávněni pořizovat fotografie za účelem dokumentace skutečného stavu věci.

 

  1. V případě poskytnutí Památkové dotace jsou příjemcem vždy všichni žadatelé podle odstavce 1 tohoto článku. Bankovní spojení uvedené v žádosti slouží k proplacení poskytnuté Památkové dotace bez ohledu na počet žadatelů a OÚR MČ P6 ponechává vzájemné vyrovnání proplacené Památkové dotace na jejích příjemcích.

 

 

   III.                KONTROLA  ŽÁDOSTÍ, HODNOCENÍ A SCHVALOVÁNÍ  PAMÁTKOVÉ  DOTACE

 

  1. Posuzování přijatých žádostí proběhne ve třech kolech. V prvním kole prověří Odbor územního rozvoje ÚMČ Praha 6, zda předložené žádosti splňují všechny formální náležitosti a předloží je k posouzení Pracovní skupině památkové péče. Projekty, které nesplňují všechny požadované náležitosti, nebudou posuzovány a budou vyřazeny.

V druhém kole bodově ohodnotí všechny postoupivší žádosti každý člen Pracovní skupiny památkové péče. Matematickým vzorcem dle získaných bodů přiřadí systém každému projektu doporučenou výši dotace.

Ve třetím kole na společném jednání členů Pracovní skupiny památkové péče proběhne diskuse a v mimořádných případech může dojít k eventuálním úpravám vypočtené výše dotace. Svá doporučení o rozdělení finančních prostředků poté Pracovní skupina památkové péče předá ke schválení orgánům MČ Praha 6.

Rada městské části Praha 6 stanovuje, že hodnocení jednotlivých členů Pracovní skupiny památkové péče budou pro veřejnost anonymizována a že nebudou v oficiálních podkladech veřejná i jmenovitě.

  1. Pracovní skupina památkové péče hodnotí požadované žádosti podle následujících kriterií :

 

  • Společenský přínos projektu u objektu, který je nemovitou kulturní památkou ( naplnění a soulad s cíly poskytování Památkové dotace, společenský přínos a vazba na  veřejný prostor, existenční zásah do statiky objektu) .……………… 0 - 50 bodů
  • Společenský přínos projektu u objektu, který není nemovitou kulturní památkou, ale je důležitý a významný z hlediska památkové péče a uplatnění ve veřejném prostoru (naplnění a soulad s cíly poskytování Památkové dotace, společenský přínos a vazba na  veřejný prostor, existenční zásah do statiky objektu) ……….  0 -  30 bodů
  •  Kvalita zpracování předloženého projektu (dokumentace, rozpočet nebo propočet, jeho přiměřenost k cenám obvyklým a věcná opodstatněnost nákladů)      ……… …  0 - 20 bodů

 

  1. Evidenci žádosti nelze považovat za příslib udělení grantu.

 

  1. Výsledky rozhodnutí budou zveřejněny na internetových stránkách MČ P6 neprodleně po schválení na : http://www.praha6.cz  (Radnice – Finance – Dotace – Památková dotace 2023)

 

  1. Veškeré další informace poskytuje MČ Praha 6, Odbor územního rozvoje, Čs.armády 23, Praha 6 – Ing. Martina Čečilová, tel.  220 189 975, e-mail : mcecilova{zavináč}praha6{tečka}cz nebo jsou uvedeny na internetové stránce http://www.praha6.cz

 

  1. Po termínu doručení žádosti o Památkovou dotaci uvedeném v čl. II těchto zásad nebudou jednotlivým žadatelům poskytovány žádné informace ohledně posuzovaných žádostí a to až do vyhlášení konečného rozhodnutí RMČ a ZMČ, které bude zveřejněno na výše uvedených  internetových stránkách a o kterém budou žadatelé informováni uzavřením smlouvy o poskytnutí památkové dotace (dále jen smlouva). Pokud nebude žádosti o Památkovou dotaci vyhověno, sdělí poskytovatel žadateli bez zbytečného odkladu tuto informaci písemnou formou – vyrozuměním včetně důvodu nevyhovění žádosti.

 

  1. Poskytnutí Památkové dotace je vázáno na splnění všech podmínek a náležitostí vyplývajících ze smlouvy.

 

  IV.                UZAVŘENÍ  VEŘEJNOPRÁVNÍ SMLOUVY

 

  1. Žadatel, kterému je Památková dotace schválena, je do 30 kalendářních dnů od schválení v ZMČ P6 písemně či telefonicky vyzván k podpisu smlouvy. Nedostaví–li se žadatel popř. osoba pověřená k podpisu ve stanoveném termínu nebo si nedohodne termín náhradní, právo na čerpání dotace bez dalšího zaniká. Přijetí dotace se řídí platnými předpisy ČR, zejména zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů.

 

    V.                REALIZACE  PRACÍ

 

  1. Během realizace prací, na které je Památková dotace poskytnuta, je příjemce povinen umístit na viditelné místo na / u objektu tabulku s nápisem : “Obnova tohoto objektu probíhá za přispění Památkové dotace MČ P6“.

 

  1. Práce, na které je Památková dotace poskytnuta, musí být prováděny v souladu se závazným stanoviskem vydaným Odborem památkové péče MHMP podle § 14 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči ve znění pozdějších předpisů (Informace k žádosti o vydání závazného stanoviska jsou uvedeny na internetových stránkách Magistrátu HMP  http://pamatky.praha.eu v sekci potřebuji vyřídit).

 

  1. Příjemce Památkové dotace je povinen umožnit zástupcům OÚR MČ P6 průběžně sledovat realizaci obnovy objektu.

 

  1. V případě stavebních nebo restaurátorských prací, které se po jejich ukončení nebudou pohledově uplatňovat (budou zakryty), je příjemce Památkové dotace povinen průběžně seznamovat zástupce OÚR s průběhem jejich realizace a vyzvat je před zakrytím k průběžné kontrole.

 

  VI.                KONTROLA  PROVEDENÝCH  PRACÍ  A  PROPLACENÍ  PAMÁTKOVÉ  DOTACE

 

  1. Příjemce Památkové dotace je povinen požádat nejpozději do 18.11.2023 zástupce OÚR MČ P6 o stanovení termínu závěrečné kontroly provedených prací, na které byla poskytnuta Památková dotace. Tato kontrola musí být provedena nejpozději do 5.12.2023 jinak nárok na čerpání dotace zaniká. Příjemce může ve zvláště odůvodněných případech požádat OÚR MČ P6 o prodloužení termínu závěrečné kontroly provedených prací. Zástupce OÚR MČ P6 může stanovit náhradní termín závěrečné kontroly.

 

  1. Závěrečnou kontrolu provedených prací a jejich soulad se závazným stanoviskem OPP MHMP provedou na místě zástupci OÚR MČ P6. O provedené kontrole sepíší zápis. Skutečnosti, které by mohly vést k neproplacení Památkové dotace budou neprodleně oznámeny vedoucí OÚR MČ P6.

 

  1. Při závěrečné kontrole provedených prací předá příjemce Památkové dotace (resp. pověřená osoba) účetní nebo daňové doklady (faktury) nebo jejich kopie, ve výši schválené Památkové dotace a vlastního podílu financování. Je-li příjemce Památkové dotace ke dni vyúčtování plátcem daně z přidané hodnoty (dále DPH) a uplatní-li odpočet DPH, předloží také kopii registrace k DPH. Dále předloží zápis Odboru památkové péče MHMP nebo NPÚ o provedení prací v souladu se závazným stanoviskem OPP MHMP (ve stavebním deníku, samostatný zápis)

 

  1. Jestliže celkové uznatelné náklady provedených prací budou v porovnání s položkovým rozpočtem, který byl součástí žádosti o Památkovou dotaci :

-       nižší o jakoukoliv částku – bude Památková dotace snížena poměrně k tomuto rozdílu (zaokrouhleno dolů na tisíce Kč)

-       vyšší o jakoukoliv částku – výše Památkové dotace se nemění

 

  1. Jestliže předmětem Památkové dotace jsou i práce, které musí provádět osoba s platným povolením Ministerstva kultury, musí příjemce Památkové dotace při závěrečné kontrole provedených prací společně s účetním nebo daňovým dokladem restaurátore předložit i kopii povolení Ministerstva kultury, která ho k provádění těchto prací opravňuje. Příjemce Památkové dotace je povinen rovněž předat OÚR MČ P6 a OPP MHMP závěrečnou restaurátorskou zprávu.

 

  1. Památková dotace bude proplacena až po závěrečné kontrole provedených prací a po předání dokumentů dle bodu 3 na účet příjemce uvedený ve smlouvě, nejpozději však do 17.12.2023.

 

  1. V případě provedení pouze části prací, na které byla Památková dotace poskytnuta, bude Památková dotace snížena ve výši odpovídající neprovedeným pracím (v porovnání s objemem a druhem prací uvedených ve smlouvě) v souladu s odstavcem 5 tohoto článku. Snížení Památkové dotace bude zaokrouhleno směrem dolů na tisíce Kč.

 

  1. OÚR MČ P6 vede evidenci veškerých dokladů souvisejících s poskytnutím Památkové dotace.

 

 VII.                ZÁVĚREČNÁ  USTANOVENÍ

 

  1. Nevyčerpaná Památková dotace nebo její část, která nebyla vyčerpána, nelze čerpat v následujícím roce. Poskytnutí Památkové dotace v běžném kalendářním roce, jakož i jeho případné nečerpání nebo nedočerpání v plné výši nezakládá nárok žadatele na jeho poskytnutí v následujících letech.

 

  1. Žadatel o Památkovou dotaci je povinen v případě zániku, transformace, sloučení, změny adresy nebo statutárního orgánu, změny v projektu nebo jiných skutečností (změna vlastnických vztahů apod.), které mají vliv na schválení Památkové dotace tyto skutečnosti sdělit písemně do 14 kalendářních dnů od jejich vzniku OÚR MČ P6.

 

  1. Příjemce Památkové dotace je povinen umožnit provedení finanční kontroly skutečností souvisejících s poskytnutím Památkové dotace orgány MČ P6 a MHMP před poskytnutím, v průběhu čerpání a do 5 let od podání konečného vyúčtování. Práva a povinnosti pro finanční kontrolu jsou stanoveny zákonem 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

 

  1. Předpokládaný celkový objem finančních prostředků vyčleněných v rozpočtu MČ P6 na podporu stanoveného účelu prostřednictvím Památkové dotace pro rok 2023 je 750.000 Kč.

 

Odbor územního rozvoje MČ Praha 6, únor 2023

Kritéria pro hodnocení žádosti:

Společenský přínos projektu u objektu, který je nemovitou kulturní památkou:

Společenský přínos projektu u objektu, který není nemovitou kulturní památkou:

Kvalita zpracování předloženého projektu:

Přílohy