Aktivní Šestka – podpora pravidelné činnosti sportovních a volnočasových organizací v roce 2017

Číslo

2016/020

Datum vyhlášení

22. 9. 2016

Datum ukončení žádostí

27. 10. 2016

Datum zveřejnění výsledků

22. 12. 2016

Vyhlášeno usnesením

Kontakt

Mgr. Ondřej Nádvorník, referent oddělení kultury, sportu a volného času, OŠKS, tel. 220 189 548, onadvornik@praha6.cz

Úvod

Městská část Praha 6 vyhlašuje jednoletý dotační program Aktivní Šestka - podpora pravidelné činnosti sportovních a volnočasových organizací pracujících s dětmi a mládeží do 26 let na území městské části Praha 6 pro rok 2017 (dále jen Aktivní Šestka).

 

Cílem a prioritou programu je nabídnout dětem a mládeži do 26 let sportovní nebo volnočasové aktivity, které mj. umožní:

  • smysluplně využívat volný čas
  • poskytovat kvalitní podmínky pro tělesný a duševní rozvoj dětí a mládeže
  • rozvíjet mezilidské vztahy, sloužit jako prevence sociálně patologických jevů
  • motivovat pro celoživotní učení a přípravu na budoucí povolání, rozvíjet talent a schopnosti, podněcovat k tvořivému myšlení, logickému uvažování a k řešení problémů
  • vytvářet u dětí a mládeže kladný vztah ke sportu jako k celoživotní aktivitě
  • podporovat zdraví a zdravý životní styl.

Témata

1) Sport 2) Volný čas

Podmínky účasti

1. Způsobilí žadatelé:
Nestátní neziskové organizace – spolky (sportovní kluby, tělovýchovné jednoty), obecně prospěšné společnosti, zapsané ústavy atp. (dále jen způsobilí žadatelé), které:

  • se zaměřují na volnočasové nebo sportovní aktivity členů
  • mají působnost na území městské části Praha 6,
  • vykonávají pravidelnou činnost. (Pravidelná činnost je činnost vykonávaná alespoň jednou týdně v období školního vyučování, tedy mimo prázdniny a státní svátky od září do června. Pravidelnou činností dle tohoto programu nejsou víkendové a prázdninové akce (turnaje, soutěže, pobytové akce – tábory, soustředění, atp.)
  • vykonávají svou činnost v oblasti sportovních a volnočasových aktivit po dobu alespoň 2 let
  • doloží výroční zprávu za rok 2015, včetně rozvahy a výkazu zisků a ztrát
  • Minimální členská základna žadatele je nejméně 15 osob do 26 let, členství se prokazuje předloženým seznamem členů při podání žádosti o dotaci, dotace je určena výhradně pro rezidenty-členy do 26 let s trvalým bydlištěm na území městské části Praha 6).

 

2. Nezpůsobilí žadatelé:

  • Subjekty, které nemají s poskytovatelem dotace vyřešené předchozí vyúčtování
  • Fyzické osoby
  • Fyzické osoby s IČ
  • Firmy
  • Příspěvkové organizace
  • Školy a školská zařízení definovaná školským zákonem
  • Církve
  • Politické strany

 

3. Rozdělení dotací:
Dotace bude přidělena, splní-li žadatel formální náležitosti, její výše bude určena na základě vyhodnocení informací v žádosti. Žadatel uvede všechny povinné údaje, např. jméno a příjmení členů do 26 let s trvalým bydlištěm v Praze 6, ročník narození, adresu a telefon na člena nebo zákonného zástupce v případě členů do 18 let, časový rozsah konkrétní aktivity člena. Povinností žadatele je pravdivě vyplnit tabulku umožňující výpočet tzv. „osobohodin", tj. přepočet časového rozsahu konkrétní aktivity člena. Tato tabulka bude akceptována pouze ve formátu, v jakém je ke stažení ve vyhlášení dotačního programu (MS Excel).

Úspěšný žadatel dostane paušální částku ve výši minimálně 10.000 Kč. Výše dalších finančních prostředků bude vypočítána podle členské základny (počtu členů ve věku do 26 let) a časového rozsahu konkrétních aktivit členů následujícím způsobem:

a. Žadatelé z oblasti sportu
- 25 % získané částky bude tvořit přepočet podle počtu členů ve věku do 26 let (členské základny)
- 75 % získané částky bude tvořit přepočet podle týdenní docházky členů do 26 let do tréninkových skupin/jednotek (osobohodin)

b. Žadatelé z oblasti volnočasových aktivit
- 75 % získané částky bude tvořit přepočet podle počtu členů ve věku do 26 let (členské základny)
- 25 % získané částky bude tvořit přepočet podle týdenní docházky členů do 26 let do tréninkových skupin/jednotek (osobohodin)

Jeden subjekt podává jednu žádost. Žádost může obsahovat soupis více oddílů na samostatném formuláři „osobohodin".

 

4. Účel, na který mohou být peněžní prostředky poskytnuty
Účelem dotace je podpora pravidelných volnočasových a sportovních aktivit pro děti a mládež do 26 let. O dotaci se mohou ucházet subjekty na základě předloženého projektu, který sleduje cíle a priority programu. Dotace jsou neinvestičního charakteru a jsou určeny především na krytí provozních nákladů. Dotaci není možné použít na občerstvení, mzdové náklady, kancelářskou techniku a odměny pro členy v soutěžích.

Správné využití dotací bude následně předáno ke kontrole MČ Praha 6 ve formě podrobného vyúčtování a poté Kontrolnímu oddělení MČ Praha 6. Vyúčtované náklady nesmí být vykázány duplicitně ve vyúčtování případné jiné finanční podpory. Částky jsou uváděny včetně DPH.

 

5. Doba, v níž má být dosaženo účelu: Přidělené finanční prostředky je nutné využít v období 1. 1. 2017 – 31. 12. 2017.

 

6. Důvody podpory stanoveného účelu:
Vyplývají z Programového prohlášení RMČ pro období 2014 – 2018, kapitola Sport a volný čas.

 

7. Maximální výše dotace na jeden projekt: 1.000 000,- Kč

 

8. Předpokládaný celkový objem peněžních prostředků vyčleněných z rozpočtu na podporu stanoveného účelu: 4.000 000,- Kč.

 

9. Žádost o udělení dotace se podává elektronicky na jednotném formuláři, který je k dispozici po přihlášení do systému na internetových stránkách MČ Praha 6 ( www.praha6.cz – Elektronické dotace).

 

10. Povinné přílohy žádosti:
     a. vytištěný podepsaný formulář žádosti,
     b. doklad o registraci nebo evidenci organizace,
     c. doklad o přidělení identifikačního čísla,
     d. doklad o pověření osoby k jednání za žadatele
     e. doklad o zřízení bankovního účtu
     f. výroční zpráva z roku 2015 včetně rozvahy a výkazu zisků a ztrát. Výroční zpráva obsahuje informaci o činnosti a poslání organizace, historii organizace, zejména dosažených úspěších, lidech zajišťujících chod organizace, výčet činností, informace o rozpočtu, majetku a závazcích.

Doklady mohou být nahrazeny čestným prohlášením o pravdivosti údajů. Tyto dokumenty nemusí být úředně ověřeny, musí však být platné. Pokud je již žadatel má nahrány v systému na internetových stránkách MČ Praha 6, nemusí tak činit znovu. Ověřené kopie dle bodu b., c. budou žadatelem dodány v případě přidělení finančních prostředků až při podpisu smlouvy o poskytnutí dotace.

 

11. Termín doručení žádosti:
Příjem žádostí bude od 22. 10. 2016. 0:00 h do 27. 10. 2016 23:59 h. Uložit rozpracovanou žádost na on-line formuláři ELEKTRONICKÉ DOTACE je možné i před tímto datem. Žadatel je povinen kompletní žádost vytisknout, podepsat, naskenovat a opětovně do systému nahrát nejdříve 22. 10. 2016, tzn., že na podepsané žádosti musí být datum mezi 22. 10. 2016 a 27. 10. 2016.

Žádost musí být podepsána. Nemá-li žadatel k dispozici skener, může podepsanou vytištěnou žádost odeslat poštou nebo osobně přinést do podatelny MČ Praha 6 tak, aby byla doručena na podatelnu v uvedeném termínu a úředních hodinách. Žádosti zaslané po tomto termínu budou automaticky vyloučeny. Žádosti je možné také podepisovat prostřednictvím elektronického podpisu nebo podávat přes datovou schránku, ale není to nezbytné, přiloží-li žadatel do elektronického formuláře žádost s naskenovaným podpisem.

 

12. Kritéria hodnocení (posuzování žádostí)
Posuzování přijatých žádostí proběhne ve dvou kolech. V prvním kole posoudí odbor školství, kultury a sportu (OŠKS), zda předložené žádosti splňují všechny formální náležitosti. OŠKS dále provede kontrolu předložených seznamů členů a jejich časového rozsahu konkrétních aktivit (docházky na uvedené aktivity). Zjistí-li namátkovou kontrolou, že žadatel uvedl nepravdivé údaje o rozsahu konkrétních aktivit svých členů, navrhne komisi jeho vyřazení. Poté OŠKS předloží žádosti k posouzení Komisi pro sportovní a volnočasové aktivity (KSVA). Žádosti, které nesplňují všechny požadované náležitosti, budou vyřazeny.

Ve druhém kole posoudí přijaté žádosti Komise pro sportovní a volnočasové aktivity MČ Praha 6. Komise na základě počtu žádostí a tzv. „osobohodin" matematickým výpočtem rozdělí mezi žadatele částku, která je k dispozici. KSVA může doporučit úpravu výše podpory.

Svá doporučení o rozdělení finančních prostředků poté komise předá ke schválení voleným orgánům MČ Praha 6 – Rada městské části (RMČ) a Zastupitelstvo městské části Praha 6 (ZMČ). Tyto orgány následně rozhodnou o udělení dotací.

Na přidělení dotace není právní nárok.

 

13. Zpracování osobních údajů:
Osobní údaje jednotlivých členů (popř. jejich zákonných zástupců) z tabulky „osobohodin" budou ihned po namátkové kontrole skartovány a nebudou dále nijak využívány či předány třetí osobě.

 

14. Předpokládaný harmonogram dotačního řízení Aktivní Šestka – podpora pravidelné činnosti sportovních a volnočasových organizací v roce 2017

22. září 2016

Vyhlášení dotačního řízení Aktivní Šestka – podpora pravidelné činnosti sportovních a volnočasových organizací v roce 2017 (úřední deska)

26. září od 17 do 19 hodin

Školení pro žadatele o dotace

22. října 2016 0:00 h

Začátek přijímání žádostí prostřednictvím elektronického systému.

27. října 2016 23:59 h

Konečný termín pro podání žádostí přes webový formulář v elektronické podobě, nebo doručení písemných žádostí poštou nebo na podatelnu. Upřednostňujeme elektronickou verzi. Pokud se rozhodnete podat tištěnou žádost, musí být doručena na úřad nejpozději v den uzávěrky dle hodin pro veřejnost v podatelně. Adresa: Mgr. Ondřej Nádvorník, Odbor školství, kultury a sportu, ÚMČ Praha 6, Čs. armády 23, 160 52 Praha 6.

16. listopadu 2016

Předpokládaný termín posouzení projektů odbornou komisí Rady městské části Praha 6.

30. listopadu 2016

Předpokládaný termín projednání dotací RMČ

16. prosince 2016

Projednání přidělení dotací ZMČ Praha 6

Konec roku 2016

Zveřejnění výsledků dotačního řízení

 

15. Zveřejnění výsledků
Zveřejnění výsledků dotačního programu Aktivní Šestka – podpora pravidelné činnosti sportovních a volnočasových organizací v roce 2016 zajišťuje odbor školství, kultury a sportu, a to prostřednictvím internetových stránek v sekci dotace na www.praha6.cz nebo v příloze příslušného schváleného usnesení ZMČ. Výsledky dotačního řízení budou sděleny se zdůvodněním. Zaslané materiály se žadatelům nevracejí.


16. Čerpání dotace

  1. S příjemcem dotace bude uzavřena veřejnoprávní smlouva o poskytnutí finančního příspěvku s vymezením účelu jeho použití podle předloženého projektu. Povinností úspěšného žadatele bude zajistit prezentaci MČ Praha 6 na propagačních materiálech a v místě provozování podpořené volnočasové nebo sportovní činnosti. Poskytnuté prostředky musí být použity ve stanoveném termínu výhradně na realizaci schváleného projektu.
  2. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce umožnit pověřeným zástupcům ÚMČ Praha 6 vykonání kontroly využití poskytnutých finančních prostředků. MČ Praha 6 bude prostřednictvím příslušných komisí Rady MČ a odborů ÚMČ kontrolovat plnění projektu z obsahového hlediska.
  3. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce zpracovat závěrečnou zprávu o realizaci projektu a vyhotovit vyúčtování dotace a předložit je spolu s kopiemi faktur, pokladních dokladů a dalšími případnými přílohami odboru školství, kultury a sportu nejpozději do 31. 1. 2018 na podatelnu Úřadu městské části Praha 6, Čs. armády 23, Praha 6.
  4. Příspěvek musí být vyčerpán nejpozději do 31. 12. 2017, pokud s ohledem na odůvodněné potřeby smluvního partnera nebude ve smlouvě stanoveno jinak. V případě nevyčerpání musí být adekvátní část dotace vrácena poskytovateli do data určeného ve smlouvě.
  5. Příjemce dotace zveřejní informaci o poskytnuté podpoře na svých webových stránkách spolu s logem MČ Praha 6 (logo v křivkách k dispozici na www.praha6.cz v sekci Pro media).

 

Přílohy