Kultura 2016/2

Číslo

2016/003

Datum vyhlášení

3. 2. 2016

Datum ukončení žádostí

13. 3. 2016

Datum zveřejnění výsledků

30. 4. 2016

Vyhlášeno usnesením

Kontakt

3.Kontaktní osoba: Mgr. Romana Vylitová, vedoucí odd. kultury, sportu a volného času, tel. 220 189 510, rvylitova@praha6.cz

Úvod

Cílem městské části Praha 6 (MČ Praha 6) v oblasti kultury je nabízet kulturní programy, které reflektují potřeby obyvatel v oblasti kultury a nabízejí pestré možnosti kulturního vyžití pro různé cílové skupiny vyváženě a nediskriminačně.

MČ Praha 6 proto vyhlašuje dva druhy programů v rámci dotačního titulu Kultura 2016/2 v těchto oblastech:

a)      Jednoleté dotace v oblasti kultury pro období květen – prosinec 2016

b)      Víceleté dotace v oblasti kultury zahájené v období květen – prosinec 2016, trvající do konce roku 2019

 

Prioritami jsou projekty, které:

  • Posilují v občanech pocit sounáležitosti a zájem o dění v lokalitě, vědomí, že toto dění mohou ovlivňovat.
  • Podporují spolupráci více subjektů.
  • Mají dlouhodobý charakter nebo jde o akce organizované pravidelně.
  • Realizují se v  kulturních centrech nebo podpoří jejich vznik.
  • Jsou udržitelné i po skončení finanční podpory od MČ Praha 6, mají zajištěny další zdroje financování.
  • Podporují šíření informací o kulturním dění v Praze 6 (např. tvorbu webové aplikace, kulturního webu, vydávání kulturního zpravodaje atp.)
  • Podporují informovanost obyvatel o historii i současnosti Prahy 6.
  • Podporují uchování tradic a obyčejů.
  • Podporují setkávání různých cílových skupin.
  • Podporují neformální vzdělávání, výchovu mladého publika a udržování společenských kontaktů.
  • Podporují respekt a toleranci, a integraci lidí s odlišnostmi.

Oblasti zájmu dotačního titulu Kultura:

  • Divadlo
  • Hudba
  • Tanec a nonverbální umění
  • Výtvarné umění design a fotografie
  • Literatura
  • Audiovizuální díla a umění nových médií
  • Ostatní (mezioborové a víceoborové projekty)
  • Klubová a komunitní činnost (hudební klub, kino, kulturní centrum)

Témata

1) Jednoleté dotace v oblasti kultury pro období květen - prosinec 2016 2) Víceleté dotace v oblasti kultury od května 2016 do konce roku 2019

Podmínky účasti

  1. Podmínky:
  1. 1.       Způsobilí žadatelé:

O dotaci se mohou ucházet subjekty, jejichž projekty mají přínos pro MČ Praha 6, a to jak fyzické osoby, tak právnické osoby, které splňují níže uvedené podmínky. Příspěvkové organizace zřízené státem, hl. m. Praha a městskými částmi nemohou podávat žádosti o dotaci na soustavnou celoroční činnost. Počet podaných žádostí od jednoho žadatele není omezen, jeden žadatel však může získat finanční podporu ve výši maximálně 500 000 Kč za rok.

 

  1. 2.       Účel, na který mohou být peněžní prostředky poskytnuty

O dotaci se subjekty ucházejí na základě předloženého projektu, který sleduje cíl MČ Praha 6 v oblasti kultury a odpovídá jejím prioritám, které jsou uvedeny v Úvodu.

 

  1. 3.       Důvody podpory stanoveného účelu

Vyplývají z Programového prohlášení RMČ pro období 2014 – 2018, kapitola Kultura. Dotace pokrývá náklady nezbytné na realizaci projektu uvedené v rozpočtu projektu. Subjekty mohou požadovat ve svých projektech také příspěvky investičního charakteru, a to max. do výše 100 000 Kč na projekt. V rozpočtu žadatel podrobně uvede, o jaký typ investic se jedná. Dále je možné čerpat na příspěvky na mzdy nebo na propagaci projektu. Částky jsou včetně DPH.

 

  1. Na      přidělení dotace není právní nárok a její      finanční výše je závislá na výši schválených finančních prostředků pro      předmětnou oblast v rámci rozpočtu MČ Praha 6 na rok 2015.
  2. Vyhlašovatel dotačního titulu      si vyhrazuje právo zkrátit délku      víceletých projektů nebo přeřadit projekt z oblasti víceletého do      jednoletého dotačního programu.
  3. Maximální výše přidělené dotace je      500 000 Kč na projekt. Žadatel může podat i několik žádostí      v obou oblastech, jejich celková požadovaná částka však nesmí      přesáhnout 500 000 Kč na jednoho žadatele. U víceletých projektů      (jednoletých, dvouletých, tříletých nebo čtyřletých) se tato maximální      částka násobí počtem let.
  4. Předpokládaný celkový objem peněžních      prostředků vyčleněných z rozpočtu na podporu stanoveného účelu: Kč 2 000 000,-Kč.     
  5. Stanovení      výše konkrétní dotace:

Výše dotace bude stanovena na základě splnění požadovaných kritérií. Částku doporučenou Kulturní komisí RMČ schvaluje Rada a Zastupitelstvo MČ Praha 6.

  1. Žádost o udělení dotace se podává na jednotném formuláři, který je k dispozici po přihlášení do Webového informačního systému městské části Praha 6 na internetových stránkách MČ Praha 6 (www.praha6.cz – Elektronické dotace). Každý projekt musí být podán na samostatném formuláři.
  2. Náležitosti žádosti jsou popsány v elektronickém formuláři, který je součástí tohoto dokumentu. Žádosti a jejich přílohy doporučujeme uložit pomocí „zip“ formátu a poté vložit do formuláře).
  3. Povinné přílohy žádosti jsou:a) vytištěný podepsaný formulář žádosti, doklad o registraci nebo evidenci organizace, doklad o přidělení identifikačního čísla, doklad o pověření osoby k jednání za žadatele a doklad o zřízení bankovního účtu. Tyto dokumenty nemusí být úředně ověřeny, musí však být platné. Platné doklady ne starší 30 dnů bude odevzdávat úspěšný žadatel až při podpisu smlouvy o poskytnutí dotace. Mezi nepovinné přílohy patří výroční zpráva, fotografie z akcí, doporučení, závěrečné zprávy z podobných akcí, případně podrobný rozpočet ve formátu xls.
  1. Termín doručení žádosti:

Příjem žádostí bude zahájen 29. 2. 2016. v 0:00 h. Uložit rozpracovanou žádost na on-line formuláři ELEKTRONICKÉ DOTACE před tímto datem bude možné. Žadatel je povinen kompletní žádost vytisknout, podepsat, naskenovat a opětovně do systému nahrát nejdříve29. 2. 2016.  Žádosti je možné podávat elektronickým odesláním formuláře nejpozději do 9. 3. 2016 do 23:59 hodin. Žádost musí být podepsána. Nemá-li žadatel k dispozici skener, může podepsanou vytištěnou žádost odeslat poštou nebo osobně přinést do podatelny MČ Praha 6 tak, aby byla doručena na podatelnu v den ukončení příjmu žádostí, tj. do 9. 3. 2016 dle úředních hodin podatelny. Žádosti zaslané po tomto termínu budou automaticky vyloučeny. Žádosti je možné také podepisovat prostřednictvím elektronického podpisu nebo podávat přes datovou schránku, ale není to nezbytné, přiloží-li žadatel do elektronického formuláře žádost s naskenovaným podpisem.

  1. Kritéria hodnocení (posuzování žádostí)

Posuzování přijatých žádostí proběhne ve třech kolech. V prvním kole prověří Odbor školství a kultury, zda předložené žádosti splňují všechny formální náležitosti a předloží je k posouzení Kulturní komisi Rady MČ. Projekty, které nesplňují všechny požadované náležitosti, nebudou posuzovány a budou vyřazeny.

V druhém kole členové komise hlasováním potvrdí nebo upraví délku víceletých projektů.

 

Ve třetím kole komise bodově ohodnotí všechny postupující žádosti.. Všechny projekty, které průměrně získají 49 a méně bodů ze 100, budou vyloučeny z dalšího posuzování. Poté systém matematickým vzorcem přiřadí úspěšným projektům příslušnou částku dle získaných bodů . Dojde-li k situaci, že se nevyčerpá celá částka, která je v dotačním programu k dispozici, použije se tento přebytek a příslušným vzorcem se znovu rovnoměrně rozdělí mezi tyto projekty, výsledné částky se zaokrouhlí na stovky Kč.Svá doporučení o rozdělení finančních prostředků poté Kulturní komise RMČ předá ke schválení orgánům MČ Praha 6.

 

Kulturní komise RMČ hodnotí podané žádosti podle následujících kritérií:

 

1.       Hodnocení dosavadní činnosti žadatele.

·         Žadatel o jednoletou dotaci může získat max. 20 bodů ze 100.

·         Žadatel o víceletou dotaci může získat max. 40 bodů ze 100.

Kompetence projekt realizovat a předchozí zkušenosti žadatele. Předpoklady žadatele připravit kvalitní projekt, zprostředkovat téma na dostatečné úrovni. Posuzuje se dosavadní činnost žadatele nebo předchozí realizovaný projekt a jejich odborný i společenský ohlas. Společenský ohlas prokazuje počtemuskutečněných akcí (představení, koncertů, nových výstav atp.) a návštěvností.

 

2.       Kvalita předkládaného projektu/činnosti.

·         Žadatel o jednoletou dotaci získat max. 40 bodů ze 100.

·         Žadatel o víceletou dotaci může získat max. 30 bodů ze 100.

Význam projektu z hlediska priorit MČ Praha 6 v oblasti kultury.  Posuzují se také vzdělávací a sociálně-společenské aspekty projektu (začleňování specifických skupin do uměleckých a kulturních aktivit, a to jako realizátorů, diváků, posluchačů nebo návštěvníků), potřebnost projektu a poptávka po aktivitách

Součástí posouzení v této rovině je i kvalita zpracování projektu, schopnost srozumitelně, konkrétně a důvěryhodně formulovat jeho cíle.

 

3.       Posouzení rozpočtu projektu/činnosti.

·         Žadatel o jednoletou dotaci získat max. 40 bodů ze 100.

·         Žadatel o víceletou dotaci může získat max. 30 bodů ze 100.

Přiměřenost nákladů na jeho realizaci, transparentnost, účelnost a hospodárnost plánovaného rozpočtu a schopnost zajistit pro financování projektu i další zdroje. Pokud žadatel nepředkládá žádost poprvé, je přirozenou součástí tohoto hodnotícího kritéria předchozí vyúčtování přidělené dotace za poslední účetně uzavřené období.

 

O výsledcích výběrového řízení budou žadatelé informováni elektronicky po schválení orgány městské části. Výsledky dotačního řízení budou sděleny se zdůvodněním. Zaslané projekty ani jejich přílohy se žadatelům nevracejí.

 

Předpokládaný harmonogram dotačního titulu Kultura 2016/2

 

3. února 2016 Vyhlášení   dotačního řízení v oblasti kultury pro rok 2016/2 pro roční a víceleté projekty   začínají od května 2016.
16. února 2016 od 9 do 11 hodin Školení   pro žadatele dotace – Jak vyplnit projektovou žádost
od 29. února 2016 0:00 h Přijímání   žádostí prostřednictvím elektronického systému
13. března 2016 v 23:59 hodin Konečný   termín pro podání žádostí přes webový formulář v elektronické podobě, nebo   doručení písemných žádostí poštou nebo na podatelnu. Upřednostňujeme   elektronickou verzi. Pokud se rozhodnete podat tištěnou žádost, musí být   doručena na úřad nejpozději v den uzávěrky dle hodin pro veřejnost   v podatelně. Adresa:  k rukám   R. Vylitové, Odbor školství, kultury a sportu, ÚMČ Praha 6, Čs. armády 23,   160 52  Praha 1.
21. a 29. března 2016 Předpokládaný   termín posouzení projektů Kulturní komisí Rady městské části Praha 6.
6. dubna 2016 Předpokládaný   termín projednání dotací Radou MČ Praha 6.
21. dubna 2016 Projednání   přidělení dotací Zastupitelstvem Městské části Praha 6
konec dubna 2016 Zveřejnění   výsledků dotačního řízení

 

  1. I.            Zveřejnění výsledků

Zveřejnění výsledků dotačního programu Kultura 2016/2 zajišťuje Odbor školství, kultury a sportu, a to prostřednictvím internetových stránek a e-mailem každému žadateli, nebo v příloze příslušného schváleného usnesení ZMČ. Výsledky dotačního řízení budou oznámeny  se zdůvodněním.

 

  1. II.            Čerpání dotace
  1. S příjemcem      dotace bude uzavřena veřejnoprávní smlouva o poskytnutí finančního      příspěvku s vymezením účelu jeho použití podle předloženého projektu.      Poskytnuté prostředky musí být      použity ve stanoveném termínu výhradně na realizaci schváleného projektu.
  2. Smlouva      bude obsahovat závazek příjemce umožnit pověřeným zástupcům ÚMČ Praha 6      vykonání kontroly využití      poskytnutých finančních prostředků. MČ Praha 6 bude prostřednictvím      příslušných komisí Rady MČ a odborů ÚMČ kontrolovat plnění projektu      z obsahového hlediska.
  3. Smlouva      bude obsahovat závazek příjemce zpracovat závěrečnou zprávu o realizaci      projektu a vyhotovit vyúčtování dotace a předložit je spolu s fotodokumentací,      kopiemi faktur, pokladních dokladů a dalšími případnými přílohami Odboru      školství, kultury a sportu nejpozději do jednoho měsíce po realizaci projektu      na podatelnu Úřadu městské části Praha 6. V případě víceletých dotací      budou žadatelé povinně předkládat průběžnou zprávu se stejnými      náležitostmi, jako příjemci jednoletých dotací.
  4. Příspěvek      musí být v případě jednoletého dotačního programu vyčerpán nejpozději      do 31. 12. 2016, v případě víceletého dotačního programu dle termínu      ve smlouvě, nejpozději však 31. 12. 2019, pokud s ohledem na      odůvodněné potřeby smluvního partnera nebude ve smlouvě stanoveno jinak.      V případě nevyčerpání musí být příslušné prostředky vráceny poskytovateli      do data určeného ve smlouvě.
  5. Příjemce      dotace je povinen zveřejnit informace o konání akce, na kterou je příspěvek      čerpán - ve speciální sekci Akce na webu Prahy

 

Kritéria pro hodnocení žádosti:

Hodnocení dosavadní činnosti žadatele.:

Kvalita předkládaného projektu/činnosti.:

Posouzení rozpočtu projektu/činnosti.: