Jednoletý dotační program v oblasti sportu - "Sport dětem"- podpora sportovních klubů a tělovýchovných jednot na Praze 6 pro rok 2015

Číslo

2015/019

Datum vyhlášení

1. 8. 2015

Datum ukončení žádostí

17. 8. 2015

Datum zveřejnění výsledků

15. 10. 2015

Vyhlášeno usnesením

Kontakt

Dana Trojanová vedoucí oddělení volnočasových aktivit Kancelář městské části tel.: 220 189 165, 608 248 205 dtrojanova@praha6.cz pro informace od 3.8. do 21.8. kontaktujte: Silvie Malíková referentka oddělení volnočasových aktivit Kancelář městské části tel.: 220 189 172, 725 549 147 smalikova@praha6.cz

Úvod

Městská část Praha 6 vyhlašuje jednoletý dotační program „Sport dětem“ - podporu sportovních klubů a tělovýchovných jednot, které sdružují děti a mládež do 18 let.

Cílem a prioritou programu je nabídnout dětem a mládeži do 18 let:

  • kvalitní podmínky pro jejich tělesný a duševní rozvoj
  • integraci vrámci osobnosti dítěte
  • pěstování mezilidských vztahů napříč věkovými skupinami
  • rozvíjení talentu a podporu schopností dítěte
  • zdravý životní styl
  • prevenci sociálně patologických jevů u dětí a mládeže

Na základě výše uvedeného bude podpora sportu dětí a mládeže do 18 let směřována a realizována přes sportovní kluby a tělovýchovné jednoty se sídlem na Praze 6, které jsou způsobilé žádat o tuto dotaci (viz Podmínky a kritéria č. VI).

Oblasti zájmu dotačního programu Sport dětem 2015/2016:

  • sportovní kroužky a oddíly při sportovních klubech a tělovýchovných jednotách Prahy 6

Témata

1) Sport dětem

Podmínky účasti

Podmínky a kritéria pro hodnocení:

1. Způsobilí žadatelé:

  • subjekty činné v oblasti sportu a tělovýchovy (např. občanská sdružení, spolky, sportovní kluby, tělovýchovné jednoty aj.) (dále jen “sportovní kluby a tělovýchovné jednoty“ či “subjekty“)
  • sídlo subjektu na území Prahy 6, stejně tak zde vyvíjí převážnou část své činnosti
  • minimální členská základna 40 osob z toho nejméně 20 osob do 18 let
  • dotace jsou určeny pro rezidenty (děti a mládež do 18 let, kteří mají trvalé bydliště na Praze 6)

2. Rozdělení dotací :

O dotaci se sportovní kluby a tělovýchovné jednoty ucházejí na základě předložených informací ohledně členské základny dětí a mládeže do 18 let a na základě tzv. „osobohodin“ – týdenní návštěvnosti dítěte v jednotlivých oddílech a sledují tímto cíle a priority, které jsou uvedeny v Úvodu.

Všem subjektům, které budou splňovat předcházející kritéria, bude poukázána paušální částka ve výši 10.000 Kč. Tato částka bude prioritně určena na administrativní činnost, a to nehospodářskou. A bude tak i vyúčtována v konečném vyúčtování dotace (bude začleněno i do smlouvy).

Dále budou peněžní prostředky rozděleny do dvou základních oblastí a to následujícím způsobem:

Dotace dle členské základny – 50 % disponibilních prostředků

Peněžní prostředky budou paušálně rozděleny dle členské základny dětí a mládeže do 18 let

Dotace poskytnutá dle tzv. „osobohodin“ – 50 % disponibilních prostředků

Peněžní prostředky budou rozděleny na základě předložených „osobohodin“, tzn. týdenní návštěvnosti dítěte v jednotlivých sportovních oddílech, podkladem bude vyplněná tabulka viz. příloha žádosti.

Množství podaných žádostí na jednoho žadatele = 1 podaná žádost za sportovní klub/ tělovýchovnou jednotu, která může obsahovat soupis více oddílů, které sdružují děti a mládež do 18 let.

Součástí žádosti bude příloha/ přílohy dle počtu oddílů daného klubu se soupisem všech rezidentů Prahy 6 do 18 let, jméno oddílu, osobohodiny, aj. (viz. příloha žádosti).

3. Účel, na který mohou být peněžní prostředky poskytnuty

Tyto dotace jsou neinvestičního charakteru a nesmí být využity na hospodářskou činnost, určenou ke komerčním účelům (např. nakoupené sportovní vybavení musí sloužit pouze oddílům s dětmi, nesmí být využíváno při pronájmu sportoviště jiným subjektům, atd.).

Doba, v níž má být dosaženo účelu:

Dotace musí být využity pouze na podporu pravidelné sportovní činnosti dětí a mládeže do 18 let, tzn. na nehospodářskou činnost, např. snížení členských příspěvků dětí a mládeže, nákup sportovních potřeb, pokrytí provozních nákladů, pronájem prostor pro činnost, na platy trenérů mládeže, atd.

Dotaci je možné využít na základě vzniklé sportovní činnosti dětí a mládeže do 18 let, která byla realizována v průběhu celého roku 2015.

Správné využití dotací bude následně předáno ke kontrole MČ Praha 6 ve formě podrobného vyúčtování a poté Kontrolnímu oddělení MČ Praha 6.

Takto vyúčtované náklady nesmí být vykázány duplicitně ve vyúčtování případné další finanční podpory z MČ Prahy 6 nebo MHMP.

Žadatelé o dotaci předloží na základě výzvy vyplněné žádosti o poskytnutí dotace na podporu pravidelné sportovní činnosti dětí a mládeže na Praze 6 pro rok 2015 dle jednotlivých oddílů s aktuálními seznamy dětí do 18 let, adresami (kontrola rezidentů Prahy 6). osobohodinami aj. dle přílohy č. 2 .

Návrh rozdělení dotace pro jednotlivé sportovní kluby a tělovýchovné jednoty projedná Komise pro sportovní a volnočasové aktivity a následně doporučí RMČ Praha 6 a Zastupitelstvu MČP6 ke schválení.

4. Důvody podpory stanoveného účelu

Dotace pokrývá náklady nezbytné k zajištění celoroční činnosti sportovních oddílů jednotlivých klubů a tělovýchovných jednot. Subjekty mohou požadovat ve svých žádostech peněžní příspěvek na nehospodářskou činnost - např. na snížení členských příspěvků dětí a mládeže, nákup sportovních potřeb, pokrytí provozních nákladů, pronájem prostor pro činnost, na platy trenérů mládeže, atd.

Dotace musí být využita nekomerčně (pro nepodnikatelskou činnost). Částky jsou uváděny včetně DPH.

5. Na přidělení dotace není právní nárok. Rozhodující slovo ve věci poskytnutí či neposkytnutí dotace mají volené orgány MČ Praha 6.

Její finanční výše je závislá na výši schválených finančních prostředků pro předmětnou oblast v rámci rozpočtu MČ Praha 6 na rok 2015.

6. Maximální výše dotace v jednotlivém případě (pro jednotlivý projekt): 1.000 000,- Kč

7. Předpokládaný celkový objem peněžních prostředků vyčleněných z rozpočtu na podporu stanoveného účelu: Kč 3.000 000,- Kč.

8. Stanovení výše konkrétní dotace:

Komise pro sportovní a volnočasové aktivity doporučí Radě MČ Praha 6 a Zastupitelstvu MČ Praha 6 výši dotace pro jednotlivé sportovní kluby a tělovýchovné jednoty.

9. Žádost o udělení dotace se podává elektronicky na jednotném formuláři,

který je k dispozici na internetových stránkách MČ Praha 6 (www.praha6.cz – Elektronické dotace od 1.8. 2015).

1 Sportovní klub = 1 žádost + každý oddíl daného klubu samostatný formulář osobohodin,viz. příloha

10. Seznam příloh žádosti:

  • potvrzení o existenci účtu
  • potvrzení o registraci subjektu
  • čestné prohlášení o tom, že subjekt vyvíjí převážnou část své činnosti na území Prahy 6 ( včetně razítka a podpisu statutárního zástupce) viz. Podmínky a kritéria hodnocení – VI., č. 1
  • vyplněné přílohy žadatele ohledně počtu členské základny dětí a mládeže do 18 let a „osobohodiny“ v jednotlivých oddílech klubu či tělovýchovné jednotě
  • rodný list klubu/ TJ

Údaje musí být aktuální, tzn. platné a nemusí být notářsky ověřené.

  • Den vyhotovení žádosti:
  • Podpis osoby zastupující žadatele, v případě zastoupení na základě plné moci přiložte plnou moc.
  • Prohlášení o souhlasu se zveřejněním poskytovaných údajů pro potřeby vyhodnocování a rozhodování o žádosti:

Všechny přílohy žádosti prosíme zazipovat a vložit jako přílohu žádosti do položky "Příloha".

11. Termín doručení žádosti:

Žádosti budou zasílány pouze elektronicky.

Příjem žádostí bude zahájen 1.8. 2015 v 0:00 hod. prostřednictvím on-line služby ELEKTRONICKÉ DOTACE. Žádost musí být MČ Praha 6 doručena elektronicky nejpozději do 17. 8. 2015 23:59 hodin prostřednictvím on-line služby ELEKTRONICKÉ DOTACE na www.praha6.cz. Žádost musí být podepsána. Tuto náležitost žadatel splní naskenováním vytištěné papírové žádosti s vlastnoručním podpisem ( jako přílohu žádosti).


Kritéria hodnocení (posuzování žádostí)

Posuzování přijatých žádostí proběhne ve třech kolech. V prvním kole posoudí Kancelář městské části, zda předložené žádosti splňují všechny formální náležitosti a předloží je k posouzení Komisi pro sportovní a volnočasové aktivity Rady MČ. Žádosti, které nesplňují všechny požadované náležitosti, nebudou posuzovány a budou vyřazeny.

V druhém kole posoudí přijaté žádosti Komise pro sportovní a volnočasové aktivity MČ Praha 6.

Komise na základě počtu žádostí, celkového počtu dětí a mládeže do 18 let a na základě „osobohodin“ rozpočítá celkovou peněžní částku určenou na dotaci jednotlivým klubům a tělovýchovným jednotám (viz bod č. 6).

Svá doporučení o rozdělení finančních prostředků poté komise předá ke schválení voleným orgánům MČ Praha 6.

Komise pro sportovní a volnočasové aktivity hodnotí podané žádosti na základě kritérií, viz. Podmínky a kritéria pro hodnocení.

Ve třetím kole rozhodují o udělení dotací volené orgány MČ Praha 6 (Rada MČ Praha 6 a Zastupitelstvo MČ Praha 6) na základě doporučení Komise pro sportovní a volnočasové aktivity.

O výsledcích dotačního řízení budou žadatelé informováni po schválení orgány městské části. Výsledky dotačního řízení budou sděleny bez zdůvodňování, pokud bude dotace poskytnuta. Zaslané materiály se žadatelům nevracejí.

Předpokládaný harmonogram dotačního řízení „Sport dětem„ pro rok 2015

29. 6. 2015

Vyhlášení dotačního řízení „Sport dětem“ v oblasti sportu pro rok 2015 (úřední deska)

22. 7. a 27. 7. 2015

Školení pro žadatele dotace – Jak vyplnit žádost

1. 8. 0:00 h – 17. 8. 23:59 h

Přijímání žádostí prostřednictvím elektronického systému

   

2. 9. 2015

Předpokládaný termín posouzení projektů odbornou komisí Rady Městské části Praha 6.

9. 9. 2015

Předpokládaný termín projednání dotací Radou MČ Praha 6.

24. 9. 2015

Projednání přidělení dotací Zastupitelstvem Městské části Praha 6

říjen 2015

Zveřejnění výsledků dotačního řízení

Zveřejnění výsledků

Zveřejnění výsledků dotačního řízení v oblasti sportu – „Sport dětem“ pro rok 2015 zajišťuje Kancelář městské části, a to prostřednictvím internetových stránek formou on – line žádosti o dotaci dotace na www.praha6.cz nebo v příloze příslušného schváleného usnesení ZMČ. Výsledky dotačního řízení budou sděleny bez zdůvodnění, pokud bude dotace poskytnuta.

Čerpání dotace

  1. S příjemcem dotace bude uzavřena veřejnoprávní smlouva o poskytnutí finančního příspěvku s vymezením účelu jeho použití podle předloženého projektu. Poskytnuté prostředky musí být použity ve stanoveném termínu výhradně na realizaci schváleného projektu.
  2. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce umožnit pověřeným zástupcům ÚMČ Praha 6 vykonání kontroly využití poskytnutých finančních prostředků. MČ Praha 6 bude prostřednictvím příslušných komisí Rady MČ a odborů ÚMČ kontrolovat plnění projektu z obsahového hlediska.
  3. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce zpracovat závěrečnou zprávu o realizaci projektu a vyhotovit vyúčtování dotace a předložit je spolu s kopiemi faktur, pokladních dokladů a dalšími případnými přílohami Kanceláři městské části nejpozději do 31.1. 2016 na podatelnu Úřadu městské části Praha 6.
  4. Příspěvek musí být vyčerpán nejpozději do 31. 12. 2015, pokud s ohledem na odůvodněné potřeby smluvního partnera nebude ve smlouvě stanoveno jinak. V případě nevyčerpání musí být příslušné prostředky vráceny poskytovateli do data určeného ve smlouvě.
  5. Příjemce dotace zveřejní informaci o poskytnuté podpoře na svých webových stránkách spolu s logem MČ Praha 6 (logo v křivkách k dispozici na www.praha6.cz/media.html ).

Přílohy